Endoservisitli ve normal kadınlarda servikal sürüntü ve ilk akım idrar örneklerinde Polimeraz zincir reaksiyonu ile Chlamydia trachomatis ve Neisseria gonorrhoeae sıklığının araştırılması
The detection of the incidence of Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae from endoservical swab and first void urine specimen by PCR in women with endoservitis and healthy one.
  1. Tez No: 334319
  2. Yazar: ALİ TANJU ALTUNSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: C trachomatis, N gonorrhoea, ilk idrar, endoservikal sürüntü örnekleri ve PCR, C.trochomatis, N.Gonorrhoea, first urine, endocervical smears and PCR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Endoservisitli ve normal kadınlarda servikal sürüntü ve ilk akım idrar örneklerinde Polimeraz zincir reaksiyonu ile Chlamydia trachomatis ve Neisseria gonorrhoeae sıklığının araştırılması Kadın genitoüriner sistem infeksiyonlarında endoservikal sürüntü ve ilk idrar örnekleri kullanılarak C trachomatis ve N gonorrhoea?nın PCR yöntemi ile tanısında örneklerin duyarlılık, özgüllük ve kabul edilebilirliklerini tespit amacı ile planlanan çalışmada 267 kadına ait örnekler değerlendirilmiştir. Örnek alınan kadınların %56.5 oranı ile 30-39 yaş grubunda yoğunlaştıkları görüldü. AKDHP?de takip edilen kadınlara ait idrar örneklerinde In-house PCR`ın, PCR ile tanı için referans materyal olan endoservikal sürüntü örnekleri sonuçları baz alındığında, duyarlık, özgüllük ve kabul edilebilirliği, sırası ile; %81.25 , %81.8 ve %86.77 olarak tespit edilmiştir. N gonorrhoea için bu oranlar %100 olduğu, DZHP?de takip edilen kadınlara ait duyarlık, özgüllük ve kabul edilebilirliği, sırası ile; %64.3,%92.3 ve %86.77 olarak tespit edilmiştir.. N gonorrhoea için bu oranlar idrar örneklerinde de %100 bulundu. Bu sonuçlara göre CYBH?ların en önemli iki patojeni ve konvansyonel kültür yöntemleri ile tanısında zorluk çekilen C trachomatis ve N gonorrhoea?nın PCR bazlı yöntemlerin hızlı,kolay,ucuz ve yüksek duyarlılıkta olduğu ve ilk idrarın servikal sürüntü örneklerine benzer duyarlılıkta ancak hasta için daha rahat olması sebebiyle tercih edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The detection of the incidence of Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae from endoservical swab and first void urine specimen by PCR in women with endoservitis and healthy one. In this study 267 women with genitourinary enfections we evaluated endocervical smears and urine samples to determine the specifity, sensitivity and acceptibility of these samples at the diagnosis of C.trochomatis and N.Gonorrhoea using PCR tecnique. Women?s mean age was 30-39 years with a rate of 56.5 %. When we compare In-house PCR in urine samples with reference material for the diagnosis of endocervical swab specimens by PCR , the sensitivity, specificity, and acceptability were, 81.25% , 81.8% and 86.77% respectively in AKDHP. The ratio for N.Gonorrhoea was 100 % and whom applied to DZHP, the sensitivity, specifity and acceptibility of the samples: 64.3% ,92.3% ve 86.77% respectively. When we assessed the urine samples the detected rate for N.Gonorrhoea was 100% either. According to these results, in sexually transmitted diseases two most important pathogens, C.trachomatis and N.gonorrhoea which are difficult to diagnosis with conventional culture methods, because of more comfortable for the patients PCR-based methods are seen to be prefered to urine samples of cervical swab which have smilar sensitivity, although these methods are fast, easy, inexpensive, and highly sensitive.