Kanserli hastalarda algılanan sosyal desteğin fonksiyonel duruma etkisi
The effect of perceived social support to functional status in cancer patients
  1. Tez No: 334337
  2. Yazar: SEDA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELANUR YILMAZ KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonel durum, hemşirelik, kanser, sosyal destek, functional status, nursing, cancer, social support
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç. Araştırma kanserli hastaların fonksiyonel durumlarını, algıladıkları sosyal destek düzeylerini, etkileyen faktörleri belirlemek ve algılanan sosyal desteğin fonksiyonel duruma etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot. Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kemoterapi Polikliniği ve Medikal Onkoloji Kliniği?nde Nisan-Eylül 2011 tarihlerinde tedavi gören, araştırma kriterlerini sağlayan 243 kanser hastası ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, hastaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerinin belirlenmesi için `?Hasta Bilgi Formu??, fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için ``Fonksiyonel Yaşam Ölçeği (FYÖ) ? Kanser??, algıladıkları sosyal desteği değerlendirmek için ?Kanser Hastası Sosyal Destek Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 18.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Bulgular. Çalışmamıza hastaların FYÖ toplam puan ortalamaları 105.5±30.76 bulunmuştur. Hastanın yaşı, medeni durumu, eğitim durumu, mesleği, eşin eğitim durumu, eşin mesleği, yaşadığı yer, aylık gelir, hastalık ve tedavi süresi, hastanede bulunma sebebi, hastanede yatma süresi ve hastalık tanısı gibi değişkenlerin fonksiyonel yaşam puanlarını istatistiksel olarak etkilediği bulunmuştur. Hastaların algıladıkları ortalama sosyal destek puanları 155.00±21.66 bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek, eşin mesleği, aile tipi, yaşanılan yer, aylık gelir, hastalık süresi, tedavi süresi ve hastalığı bilme değişkenlerinin algılanan sosyal destek ortalama puanlarını etkilediği bulunmuştur. Araştırmada algılanan sosyal destek ile fonksiyonel yaşam arasında doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Sonuç. Kanser hastalarının fonksiyonel durumlarını yükseltmek ve sağlanan sosyal desteğin etkili olmasını sağlamak amacıyla önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim. This study was carried out to determine the factors affecting functional status of cancer patients and the level of social support they perceive and to investigate the effect of social support they perceive on functional status. Material and method. This descriptive study was conducted over 243 cancer patients receiving treatment and providing the criteria of the research in Erzurum Atatürk University Health Research and Application Hospital Chemotherapy Service and Medical Oncology Clinique between April and September 2011. Data collection tools were ?Patient İnformation Chart? to determine patients? socio-demographic and medical characteristics, ?Functional Life Scale (FLS) ? Cancer? to evaluate their functional status, ?Cancer Patient Social Support Scale? to evaluate social supports they perceive. Data analysis was performed using SPSS 18.00 statistical software package. Results. Mean of patients? total FLS scores was calculated to be 105.5±30.76. It was found that factors such as functional life scores could be affected by ages, marital status, education, occupation, living place, monthly income of patients, length of the period they suffer from cancer and receive treatment, the reason they why they are in hospital, length of period they are in the hospital and diagnosis and education level and occupation of their wife were found to be statistically significant. Mean social perceived support scores patients were found to be 155.00±21.66. Factors such as age, gender, marital status, education, occupation, family type, living place, monthly income of patients, length of the period they suffer from cancer and receive treatment, knowing about the disease and occupation of their wife were determined to affect the scores significantly. There was a direct relationship between perceived social support and functional status. Conclusion. With the aim of the increase of functional status of the patients with cancer and providing effective social support, it was advised.