Subkütan heparin uygulamalarında üç farklı bölgenin ekimoz oluşumu yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of three different region after subcutaneous heparin administration in terms of bruise
  1. Tez No: 334336
  2. Yazar: BAHAR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ekimoz, Hemşirelik, Subkütan Heparin Enjeksiyonu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç. Bu araştırma, üç farklı bölgeye uygulanan subkütan heparin enjeksiyonu sonrasında ekimoz oluşumunu incelenmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot. Ekim 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nin, Nöroloji ve Göğüs Hastalıkları servislerinde yatmakta olan ve heparin tedavisi alan tüm hastalar araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise bu tarihler arasında tanımlanan evrenden araştırmaya alınma kriterlerine sahip 60 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında `Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Uygulama Çizelgesi, Ekimoz Ölçme Aracı (Opsite flexifix) kullanılmıştır. Subkütan heparin üç farklı (kol, karın, uyluk) bölgeye uygulanmıştır. Tüm araştırma boyunca 60 hastaya karın, kol, uyluk bölgesine olmak üzere toplamda 180 enjeksiyon uygulaması yapılmıştır. Enjeksiyondan 48 ve 72 saat sonra enjeksiyon bölgeleri, ekimoz ölçme aracı ile ekimoz büyüklükleri yönünden değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, tek yönlü ANOVA, bağımsız örneklemde t testi kullanılmıştır. Bulgular. Çalışma bulgularına göre, 48 saat sonra oluşan ekimoz alan ortalaması karın bölgesinde 62.5+202.2 mm2, kol bölgesinde 13.6+35.7 mm2 ve uyluk bölgesinde ise 28.9+185.2 mm2?dir. Ekimoz büyüklüğü 72 saat sonra tekrar değerlendirildiğinde ise, karın bölgesinde 42.6+156.8 mm2, kol bölgesinde 6.2+17.7 mm2 ve uyluk bölgesinde ise 26.0+181.8 mm2?dir. Enjeksiyondan 48 ve 72 saat sonra ekimoz büyüklükleri açısından, bölgeler arasındaki farkın istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç. Subkütan heparin enjeksiyonları için üç bölgenin de (karın, kol ve uyluk) ekimoz oluşumu açısından farklılığın olmadığı ve birbirine üstünlüğü olmadan kullanabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim. This study has been carried out with the aim of examining the formation of bruise after subcutaneous heparin administration to three different region. Material and Method. The patients who were treated by subcutaneous heparin in Neurology and Chest Diseases Clinics in Erzurum Regional Training and Research Hospital between October 2012 and February 2013 has formed the population of this study. Sample of the research is consists of 60 patients who have all criteria for this research from the research universe. For collection of data, patient information form, application form and measuring instrument for bruise (Opsite flexifix) were used. Subcutaneous heparin was administered to three different (arm, abdomen, thigh) region. During this study at total of 180 subcutaneous heparin injection was administered to each of 60 patients in randomly ordered sites (arm, abdomen, thigh). 48 and 72 hours after injection, injection sites were evaluated in terms of the size of bruise by measuring instrument for bruise (Opsite flexifix). In evaluation of the data percentage, one-way ANOVA and independent sample t-test were used. Results. According to the findings, the average of bruise area after 48 hours was on abdominal region 62.5+202.2 mm2, on arm region 13.6+35.7 mm2 and on thigh region 28.9+185.2 mm2. When ecchymose size was evaluated again after 72 hours, the findings were on abdominal region 42.6+156.8 mm2, on arm region 6.2+17.7 mm2 and on thigh region 26.0+181.8 mm2. It was found that the difference between the parts in terms of bruise size after 48 hours and 72 hours was not statically significant (p>0.05). Conclusion. It was found that the three parts statistically (abdominal, arm and thigh) can be used for subcutaneous heparin injection without superiority against one another. Key Words. Bruise, Nursing, Subcutaneous Heparin Injection.