Benign prostat hiperplazili hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası oksidatif stres değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress before and after surgery in benign prostate hyperplasia patients
- Tez No: 334340
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi, oksidatif stres, malondealdehit, 8-hidroksideoksiguanin, süperoksit dismütaz, Benign prostate hyperplasia, oxidative stress, malondialdehyde, 8-hydroxy-deoxyguanosine, superoxide dismutase
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda Ameliyat Öncesi Ve Sonrası Oksidatif Stres Değerlendirilmesi Amaç: Benign prostat hiperplazili hastalarda pre-operatif ve geç post-operatif dönemde MDA, CoQ10 ve 8-OHdG düzeyleri, SOD aktivitesi, Hb ve Hct değerleri, bazı biyokimyasal ve hormon değerlerinin sağlıklı kontrol grubu değerleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma 16 sağlıklı birey ve 16 BPH?lı hasta üzerinde yürütüldü. Çalışma kapsamına alınan bireyler; kontrol (n= 16) ve BPH hasta grubu (n=16, pre-op ve post-op) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol grubundan ve hastalardan (hastaneye ilk başvuru anında ve BPH ameliyatından 60 gün sonra) alınan kanlarda 8-OHdG, MDA, SOD, CoQ10 (indirgenmiş) ve Coq10H (yükseltgenmiş) Hb ve Hct, üre, kreatinin, Na, K, Cl, Ca, testosteron, CHOL, total PSA, F-PSA, GH ölçümleri yapıldı. Hastalara özgeçmiş ve IPSS formu dolduruldu. Hastalarda (pre-operatif ve post-operatif) ve kontrol grubunda elde edilen tüm sonuçlar SPSS 20.0 programında Wilcoxon, Mann-Whitney U ve Correlations-Pearson yöntemleriyle değerlendirildi. Bulgular: PSA, F-PSA, Na, K, Ca, SOD ve 8-OHdG verilerinin pre-op değerleri post-op değerlerine göre anlamlı şekilde yüksekti. PSA, F-PSA, K, Cl, testosteron, SOD ve 8-OHdG verilerinin pre-op değerleri kontrol grubu değerlerine göre anlamlı şekilde yüksekti. Hb, Hct, MDA, total CoQ10 ve CoQ10 değerleri pre-op hastalarda pos-op ve kontrole göre anlamlı şekilde düşüktü. Sonuç: 8-OHdG artışı hastaların oksidatif DNA hasarına maruz kaldıklarını göstermektedir. BPH?lı hastalardaki yüksek SOD aktivitesi artan oksidatif strese kompansatuvar bir artış olup MDA düzeyini düşürmüş olabilir. BPH?lı hastalarda testosteronun kontrol grubuna göre yüksek bulunması testosteronun BPH?nin etiyolojisinde rol alabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Oxidative Stress Before and After Surgery in Benign Prostate Hyperplasia Patients Aim: It was aimed to compare MDA, CoQ10, and 8-OHdG levels, SOD activity, complete blood count (CBC), biochemistry, and hormone values of patients with benign prostate hyperplasia in preoperative and late postoperative periods with the values of healty control subjects. Materials and Methods: This study was conducted with 16 healthy subjects and 16 BPH patients. Study subjects were divided into two main groups, which are the control and patient groups. The patient group was examined two times including before the surgery and 60 days after the surgery. Thus, the groups were finalized as control (n=16), preoperative (n=16), and postoperative (n=16) patient groups. Blood samples were received one time from the control group members and two times from the patients. 8-OHdG, MDA, SOD, CoQ10 (reduced) and Coq10H (oxidized), CBC, urea, creatinine, Na, K, Cl, Ca, testosterone, CHOL, total PSA, F-PSA, GH were tested. All subjects were required to fill background forms along with IPSS forms. All of the results acquired from the control group members and patients were analyzed via SPSS 20.0 software and Wilcoxon, Mann-Whitney U and Correlations-Pearson methods were applied. Results: Preoperative values of PSA, F-PSA, Na, K, Ca, SOD and 8-OHdG were significantly higher than postoperative values. On the other hand, preoperative values of Hb, Hct, MDA, total CoQ10, and CoQ10 were significantly less than postoperative and control group values. Conclusion: Increased 8-OHdG shows that the BPH patients are exposed to oxidative DNA damage. High SOD activity in patients with BPH may be a compensatory increase due to increased oxidative stress and might have decreased the MDA level in these patients. High testosterone levels in BPH patients compared with the control subjects suggests that testosterone may play a role in the etiology of this disease.