Türk hamamının yaşam bulguları ve oksijen saturasyonu üzerine etkisi
The effect of the Turkish bath on vital signs and oxygen saturation
  1. Tez No: 334354
  2. Yazar: EBRU COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Oksijen saturasyonu, Türk hamamı, Yaşam bulguları, Nursing, Oxygen saturation, Turkish bath, Vital sign
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Türk Hamamının Yaşam Bulguları ve Oksijen Saturasyonu Üzerine EtkisiAmaç. Hamamlar dünyada ve ülkemizde önemli bir kültürel öğedir. Bu çalışma, yüksek ısı ve nem kaynağı olan Türk hamamında yıkanmanın kadınların yaşam bulguları ve oksijen saturasyonu üzerine olan etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır.Materyal ve Metot. Çalışma Erzurum'da bulunan bir hamama gelen 15 yaş ve üzeri gönüllü 275 kadın üzerinde yapılmıştır. Veri toplamada kan basıncı ölçümü için aneroid sifogmomanometre, vücut sıcaklığı ölçümü için temassız termometre, nabız ölçümü için kronometre, oksijen saturasyonu için pulseoksimetre, su sıcaklığının ölçümü için su termometresi ve beden kitle indeksinin belirlenmesi için ise baskül ve metre kullanılmıştır. Kadınların yaşam bulguları ve oksijen saturasyonu, hamamda yıkanmaya başlamadan önce ve yıkanma tamamlandıktan sonra araştırmacı tarafından ölçülerek ilgili formlara kaydedilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir.Bulgular. Çalışmaya alınan kadınların yaş ortalaması 36.53 ±11.94, hamamda kalış süresi 170.26 ± 41.86 olarak bulunmuştur. Kadınların hamam öncesi SKB ortalamasının 118.03 ± 11.95 mmHg, DKB ortalamasının 74.25± 9.1 mmHg, ortalama nabız hızının dakikada 80.88±9.1, solunum hızının 21.85±2.3, vücut sıcaklığının 36.47± 0.1 C ve oksijen saturasyon ortalamasının 94.71± 3.9 olduğu belirlenmiştir. Hamam sonrasında ise SKB ortalaması 116.43±12.97 mmHg, DKB ortalaması 72.54±9.1 mmHg, ortalama nabız hızı dakikada 86.67 ±12.1, solunum hızı 24.87± 2.2, vücut sıcaklığı 36.73±0.1 C ve oksijen saturasyon ortalaması 92.71± 4.7 olarak belirlenmiştir.Sonuç. Çalışmaya alınan kadınların SKB, DKB ve oksijen saturasyon ortalamalarının hamam sonrasında düştüğü, nabız hızı, solunum hızı ve vücut sıcaklığı ortalamalarının yükseldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect of the Turkish Bath on Vital Signs and Oxygen SaturationAim. Baths comprise an important cultural element in the world and our country. This study was conducted to determine the effect of having bath in the Turkish bath, which is a source of high heat and moisture, on vital signs and oxygen saturations of women.Material and Method. The study was conducted on 275 voluntary women aged 15 and older, who came to a bath in Erzurum. Aneroid sphygmomanometer for the measurement of blood pressure, non-contact thermometer for the measurement of body temperature, chronometer for the measurement of the pulse, pulse oximeter for the oxygen saturation, water thermometer for the measurement of water temperature, and scale and meter for the determination of the body mass index were used in order to collect the data. Vital signs and oxygen saturations of women were measured and recorded on related forms by the researcher before and after bathing in the Turkish bath. The obtained data were evaluated in the computer environment.Results. While the average age of women who were included in the study was 36.53 ±11.94, the duration of staying in the bath was 170.26 ± 41.86. Before bathing, it was determined that SBP average was 118.03± 11.95 mmHg, DBP average was 74.25 ± 9.1 mmHg, average pulse rate was 80.88 ± 9.1 per minute, breath rate was 21.85± 2.3, body temperature was 36.47± 0.1 C and average oxygen saturation was 94.71 ± 3.9. After bathing, on the other hand, it was determined that SBP average was 116.43± 12.97 mmHg, DBP average was 72.54± 9.1 mmHg, average pulse rate was 86.67 ±12.1 per minute, breath rate was 24.87± 2.2, body temperature was 36.73± 0.1 C and average oxygen saturation was 92.71± 4.7.Conclusion. It was found that while the averages of SBP, DBP and oxygen saturation of the women included in the study decreased after bathing; the averages of pulse, breath and body temperature increased.