Cistus salviifolius L.'un (Cistaceae) yangın sonrası çimlenme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of post-fire germination properties of Cistus salviifolius L. (Cistaceae)
  1. Tez No: 334404
  2. Yazar: ŞÜKRÜ SERTER ÇATAV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÖKSAL KÜÇÜKAKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cistus salviifolius, Yangın, Tohum çimlenmesi, Sıcaklık şoku, Duman, Adaçayı yapraklı laden, Cistus salviifolius, Fire, Seed germination, Thermal shock, Smoke, Sageleaf rockrose
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, Cistus salviifolius L.?un (Cistaceae) yangın sonrası çimlenme özellikleri araştırılmıştır. Çalışma, Marmaris yöresinde yanmış bir alan içinde bulunan, büyük bir popülasyon ile gerçekleştirilmiştir. Seksen bireye ait meyveler 8 alt popülasyondan toplanmıştır. Ayrıca, bitki boyu, yaprak boyutu, bir meyvedeki ortalama tohum sayısı, ortalama tohum ağırlığı ve tohum su geçirgenliği gibi önemli bitki özellikleri her bir birey için belirlenmiştir. Deneylerde, C. salviifolius? un tohum çimlenmesi üzerine yangınla ilgili imlerin (sıcaklık şoku ve duman) etkileri bireysel ve alt popülasyon düzeyinde incelenmiştir. Bitki özellikleri ve çimlenme sonuçları arasındaki ilişkiler de bir korelasyon matrisi ile saptanmıştır. Deneylerin sonuçları, C. salviifolius?da çimlenmenin başlıca sıcaklık şokuuygulamalarıyla uyarıldığını göstermiştir. Ayrıca, sıcaklık şoku ve dumanın kombine etkisi ilgili kontrol ile karşılaştırıldığında, bazı bireylerin çimlenme yüzdesini arttırmıştır. Ancak, dumanın bağımsız etkisi herhangi bir bireyin çimlenmesini uyarmamıştır. Korelasyon matrisi, tohum su geçirgenliği, meyve sayısı, tohum büyüklüğü ve bir meyvedeki ortalama tohum sayısının çimlenme başarısını etkilediğini göstermiştir. Bu çalışma, öngörülemeyen çevre koşullarında (örneğin; kuraklık ve yangın durumu) çimlenmeyi etkileyen faktörlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, post-fire germination properties of Cistus salviifolius L. (Cistaceae) were investigated. The study was conducted with a large population located within a burned area in Marmaris region. Fruits of 80 individuals were collected from 8 metapopulations. Also, important plant traits such as plant height, leaf size, mean number of seeds per fruit, mean seed weight and water-permeability of seeds weredetermined for each individual. In experiments, effects of fire-related cues (thermal shock and smoke) on seed germination of C. salviifolius were examined at individual and metapopulation levels. Relationships between plant traits and germination results were also determined by a correlation matrix.The results of the experiments were demonstrated that germination of C. salviifoliuswas mainly stimulated by thermal shock treatments. Also, combined effects of thermal shock and smoke enhanced the germination percentage of some individualscompared to corresponding control. However, independent effect of smoke did not induce the germination of any individuals. Correlation matrix was indicated that water-permeability of seed, fruit number, seed size and mean number of seeds per fruit were affected the germination success.This present study can contribute to better understanding of the factors that affect germination in unpredictable environmental conditions (e.g., drought and fire event).