Beton kalitesinin farklı jeofizik yöntemlerle incelenmesi ve mevcut beton sınıflandırmaları ile karşılaştırılması
Investigation of concrete quality by geophysical methods and comparison with known concrete designations
  1. Tez No: 334559
  2. Yazar: ŞEBNEM KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BÜYÜKSARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahribatsız Yöntemler, Basınç Deneyi, Ultrases Geçiş Hızı, Schmidt Çekici, Beton Kalitesi, Yapı Radarı, Non-Destructive Test Methods (NDT), Destructive Test Methods, Ultrasound Pulse Velocity, Schmidt Rebound Hammer, Concrete Quality, Building Radar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Beton kalitesinin denetlenmesi için numunelerin beton basınç deney düzeneğinde kırılarak basınç dayanımının bulunması yöntemi standart yöntem olarak uygulanır. Ancak bu yöntem hem zor, zaman alıcı hem de maliyeti fazla olan bir yöntemdir. Dolayısıyla daha çabuk ve maliyeti daha az olan tahribatsız yöntemlerin kullanılmasının gerekliliğinden yola çıkarak bu tez çalışması yapılmıştır. Tezde iki aşamalı bir uygulama yapılmıştır. ?lk aşamada, laboratuvar ortamında beşfarklı kalitede beton numunesi hazırlanmıştır. Numuneler üzerinde ultrases geçiş hızları bulunmuş, yüzey sertliği deneyi uygulanarak Schmidt çekici değeri elde edilmiş ve sonunda beton basınç deney düzeneğinde kırılarak basınç dayanım değerleri elde edilmiştir. ?kinci aşamada ise donatılı beton üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla mevcut bir binada çeşitli taşıyıcı elemanlar üzerinde ultrases geçiş hızları ve Schmidt çekici değerleri belirlenmiştir. Bazı elemanlardan da karotlar alınmış ve bu karotlar beton basınç deney düzeneğinde kırılmıştır. Ancak karot almadan önce yüksek frekanslı radar (yapı radarı) ile taşıyıcı elemanlarda görüntüleme yapılmış böylece beton içerisinde bulunan donatıların yerleri tespit edilmiştir. Bu çalışmadaki amaç, tahribatsız yöntemlerden olan ultrases geçiş hızı ve Schmidt çekici yöntemleri ile bulunan değerlerin, standart yöntemle bulunan değerler ile karşılaştırılmasıdır. Ayrıca beton kalitesini tahribatsız yöntemlerle belirleyebilmek için bir bağıntı çıkartılmasıdır. viiÇalışmanın sonunda da tahribatsız yöntemler ile tahribatlı yöntemler karşılaştırılmıştır. Ayrıca tahribatsız yöntemlerle ayrık ve birleşik yöntemlerin kullanıldığı bağıntılar elde edilmiş ve bu bağıntılarla kalite değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For detection of the concrete quality finding the pressure strength by breaking the samples is used as standart method. But this method is hard, slow and expensive. So, based on the necessity of non-destructive test (NDT) methods which are faster and economical, this thesis has been studied. In this study, there are two different applications. In the first step, five groups of concrete cube samples were prepared in different quality at the laboratuary. Ultrasonic velocity, Schmidt rebound hammer using hardness of the surface and to find pressure strength sample breaking tests were applied to cube concrete samples. In the second step, the same DT and NDT methods were used on some structure elements of abuilding to examine the armed concrete. From some elements the core samples were taken (Destructive test ?DT methods), and they were broken to find the strength. Before taking the core samples, the elements were scanned by using high-frequency radar (concrete radar) to determine the places of the steel bars in the concrete. The scope of this thesis is, to compare the values determined by using NDT methods such as ultrasonic pulce velocity, Schmidt rebound hammer and DT methods such as breaking the samples on the press test machine and to evaluate a formula for determination of concrete quality by using NDT methods. At the end of study, NDT and DT methods were compared. The formulas could be obtained separately by NDT methods and combined methods. The evaluation of quality was made by that new formulas.