Keban ve Malatya metamorfitleri'nde organik madde içeren litolojilerin metalik element jeokimyası
Metallic element geochemistry of including organic matter rich lithologies of Malatya and Keban metamorphics
- Tez No: 334605
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Keban ve Malatya Metamorfitleri, Organik madde, Okyanusal anoksik olaylar (OAE), Jeokimya, Metalik element, NTE, Malatya- Keban Metamorphics, Organic-rich, Oceanic Anoxic Events (OAEs), Geochemistry, Metallic Element, REE
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Organik maddece zengin sedimanter kayaçlar (siyah şeyl, bitümlü şeyl, organik maddece zengin karbonatlar) ve meta-sedimanter formasyonlar (bitümlü şist) yüksek oranlarda S, Ba, Fe, B, V, U ve iz element (Ge, As, Bi, Cd, Pb, Mo, PGE, Zn, Au) içerirler. Bu organik maddece zengin litolojilerin okyanusal anoksik olaylar (OAE) sırasında oluştuğu kabul edilmektedir ve organik maddece zengin litolojilerin metal içerikleri ekonomik derecelerde olabilmektedir.Bu çalışmada Permiyen yaşlı Malatya ve Keban Metamorfitleri?nde organik madde içeren litolojilerin jeokimyası incelenmiştir. Malatya ve Keban Metamorfitleri metakarbonat, metapelit, organik maddece zengin şeyl ve kireçtaşlarından oluşmaktadır. Malatya ve Keban Metamorfitleri?nde organik madde içeren litolojilerin iz element, metalik element ve nadir toprak element içerikleri kabuk ortalama değerlerinden oldukça yüksektirler. Toplam organik karbon (TOK)-toplam metalik element (?ME) ve toplam nadir toprak element (?REE)-toplam metalik element (?ME) arasında pozitif bir korelasyon vardır. Organik maddenin varlığı, framboidal pirit içeriği, pozitif Ce ve negatif Eu anomalileri organik maddece zengin litolojilerin anoksik sedimanter havzalarda oluştuğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Metallic Element Geochemistry Of Including Organic Matter Rich Lithologies OfMalatya And Keban MetamorphicsOrganic-rich sedimentary rocks (black shale, bituminous shale, organic rich carbonates), and meta-sedimentary formations (black schits) have significant amounts of S, Ba, Fe, B, V, U and, trace elements; Ge, As, Bi, Cd, Pb, Mo, PGE, Zn, Au The organicrich lithologies is considered to form during the Oceanic Anoxic Events (OAE) and metal content of these lithologies can be economical.In this study, geochemistry of organic-rich lithologies of Permian Malatya and Keban Metamorphics are investigated. Malatya and Keban Metamorphics are composed of metacarbonate and metapelites, organic-rich shales and limestones. The organic-rich lithologies of Malatya and Keban metamorphics have higher trace element, metallic element and REE content than that of crustal average. There is a positive correlation between TOC- ?ME and ?REE-?ME. The presence of organic matter and framboidal pyrite, positive Ce and negative Eu anomalies indicate that organic-rich lithologies formed in anoxic sedimentary basins.