Sürdürülebilir mimarlık açısından eğitim yapılarının incelenmesi ve örnek uygulamalar
Investigation of education buildings over sustainable architecture and sample applications
  1. Tez No: 334690
  2. Yazar: GUFRAN BAYKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Mimarlık, Okul Yapıları, Ekoloji, Çevresel Sürdürülebilirlik, Sustainability, Architecture, Education Buildings, Ecology, Environmental Sustainability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüz 21.yy?ın önemli problemleri olarak karşımıza çıkan çevre kirliliği ve doğal kaynakların tüketimi, ekosistemin bozulmasına neden olmakta ve tüm canlıların yaşamlarını tehlikeye sokmaktadır. Sanayi devrimiyle birlikte hız kazanan teknolojik gelişim ve kentleşmeyle birlikte nüfusun giderek artması, ekolojik dengelerin zarar görmesine neden olmaktadır. Canlıların kendi yaşam alanlarının sürdürülebilirliği, varlıklarının devamlılığını sağlayan en büyük faktördür. Bu bağlamda tez çalışmasında ilk olarak sürdürülebilirlik ve onun mimariyle ilişkisi incelenmiştir. Öğrencilerin zihinsel, bedensel ve ahlaksal gelişimini sağlayan ve toplumun odak noktalarından biri olan eğitim yapıları sürdürülebilir mimarlık kriterlerinin gelişimi ve aktarılması için büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, eğitim yapıları felsefik, toplumsal ve iç ortam kalitesi bakımından tarihsel gelişimi ve öğrenci performansına etkileri araştırılmış, sürdürülebilir mimarlığın ana ilkeleri olan arazi korunumu, kaynak korunumu(enerjisu-malzeme) ve iç ortam kalitesi olarak üç ana alt sistemde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's environmental pollution is one of the most important problems of the 21st century, resulting in the consumption of natural resources and ecosystem deterioration and all conflicts endangering the lives of all living things conflicts. Industrial revolution with technological development and urban of the population going to the speed increase is caused by damage to the ecological balances. Providing continuity in their living habitat is the largest factor in the sustainability of assets. In this context, the thesis study examined the relationship between sustainability and its architecture as the first. The development of students ' intellectual, physical, and moral value one of the focal points of the community that education buildings for sustainable architecture criteria development and has a great importance. In this context, the quality of education buildings in terms of the philosophical, social and historical development of the internal environment and the effects on student performance is one of the main principles of sustainable architecture, land conservation, resource conservation (energy-water-materials), and internal environment examined three major subsystem.