A Hybrid model for designing attributes sampling plans
Öznitelik örnekleme planları tasarımı için karma bir model
- Tez No: 33477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite Denetimi, Kabul örnekleme Planı, öznitelik örneklemesi m, Quality Control, Acceptance Sampling Plans, Attributes Sampling. u
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET ÖZNİTELİK ÖRNEKLEME PLANLARI TASARIMI İÇİN KARMA BİR MODEL M. BAŞAR SANİN Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemal Dinçer Eylül 1994 Geleneksel olarak, tek aşamalı öznitelik örnekleme planlarında istatistiksel ve ekonomik yaklaşımlar ayrı olarak düşünülmüştür. Kalite güvencesi açısından bu yaklaşımların birleştirilmesi yararlı olacaktır, önerilen model, inceleme, öbek reddetme ve kusurlu çıktı öğelerin maliyetini göz önünde bulunduran beklenen toplam maliyetin en küçüklenmesini amaçlarken, üreticinin ve tüketicinin risklerinin de belirli değerlerden fazla olmasına izin vermemektedir. En iyi örnekleme büyüklüğü ve en iyi kabul sayısının bulunabilmesi için iki aşamalı bir çözüm yöntemi önerilmiştir, önerilen yöntem ve birerleme ile çözülen rassal problemlerin sonuçlan karşılaştırılarak, yöntemin doğruluğu ve verimliliği test edilmiştir. Değişik parametrelerin sonuçlar üzerindeki etkisi çözümlenerek, modelin duyarlılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HYBRID MODEL FOR DESIGNING ATTRIBUTES SAMPLING PLANS M. BAŞAR SANİN M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemal Dinçer September 1994 In single sampling plans by attributes, statistical and economical considerations have traditionally been discussed separately. An approach taking into account both considerations simultaneously would be more useful in terms of quality assurance. The suggested model involves minimization of the expected total cost comprising the inspection cost, the annoyance cost of rejecting a lot and the cost of outgoing defective items, while the producer's risk and consumer's risk are not allowed to be greater than specified values. To find the optimal sample size and the optimal acceptance number, a two stage solution method is proposed. The accuracy and the efficiency of the solution procedure are tested on randomly generated problems, by comparing the solutions obtained by the proposed method to those obtained by enumeration. Sensitivity of the model is discussed by analyzing the effects of parameters on the optimal sampling plans.