Situated modelling of epistemic puzzles
Epistemik bulmacaların durumsal modellenmesi
  1. Tez No: 33478
  2. Yazar: MURAT ERSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAROL AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Epistemik Bulmacalar, (Hesapsal) Durum Kuramı, PROSIT, Bilgi Gösterimi, Sağduyusal Akıl Yürütme. iv, Epistemic Puzzles, (Computational) Situation Theory, PROSIT, Knowledge Representation, Commonsense Reasoning. m
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET EPISTEMIK BULMACALARIN DURUMSAL MODELLENMESİ Murat Ersan Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Varol Akman Temmuz 1993 Durum kuramı Jon Barwise ve John Perry tarafından önerilmiş ve anlam üzerine matematiksel bir kuramdır. Bu kuram kuramsal ve pratik ilgi uyandır mış ve bir takım 'hesapsal' sistemlerin çerçevesini güdülendirmiştir. PROSIT bu konuda yapılmış öncü bir çalışmadır. Ne yazık ki, bu sistemlerde gerçek yaşamdan uygulamalarda eksiklikler vardır ve bu çalışma bu eksikliği gider meyi hedeflemektedir. Burada, PROSIT' in durum kuramının kavramlarını ne denli yansıttığını inceliyor ve bu programlama dilini kullanarak bir dizi epis- temik bulmacayı çözüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SITUATED MODELING OF EPISTEMIC PUZZLES Murat Ersan M.S. in Computer Engineering and Information Science Advisor: Assoc. Prof. Varol Akman July, 1994 Situation theory is a mathematical theory of meaning introduced by Jon Bar- wise and John Perry. It has evoked great theoretical and practical interest and motivated the framework of a few 'computational' systems. PROSIT is the pioneering work in this direction. Unfortunately, there is a lack of real- life applications on these systems and this study is a preliminary attempt to remedy this deficiency. Here, we examine how much PROSIT reflects situation- theoretic concepts and solve a group of epistemic puzzles, using the constructs provided by this programming language.