Dizel partikül filtre (DPF) üretimine yönelik si3n4 esaslı malzeme geliştirilmesi
Development of si3n4 based materials for diesel particulate filter (DPF) production
  1. Tez No: 334838
  2. Yazar: GÜLSÜM TOPATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dizel partikül filtre, Gözenekli Si3N4, İçyapı, Geçirgenlik, Partikül tutma, Diesel particulate filter, Porous Si3N4, Microstructure, Permeability, Soot loading
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dizel partikül filtrelerden artan beklentileri karşılayabilmek için yapılan çalışmalar; yeni malzeme arayışı ve filtre yapısının değiştirilmesi üzerine odaklanmaktadır. Yapılan tez çalışması ile ticari seramik dizel partikül filtrelerin alternatifi olabilecek Si3N4'ün üretimi, yapı-özellik-performans ilişkisi göz önünde tutularak araştırılmıştır. Bu nedenle, farklı iç yapıya sahip gözenekli Si3N4 malzemeler üretilmiş, malzemelerin basınç kaybı, geçirgenlik ve partikül tutma davranışları incelenmiştir.Yapılan çalışmalar dizel partikül filtrelerin performans özelliklerinin malzemenin gözenek hacminden daha çok gözenek boyutu ve içyapısından etkilendiğini ortaya koymuştur. Tez çalışmasında üretilen, geleneksel içyapıdaki Si3N4 malzemelerde k1 geçirgenlik değeri 7.9x10-14 m2 iken, büyük ve eş eksenli tanelerden oluşan yapı ile geçirgenlik 20.4x10-14 m2 değerine yükseltilmiştir. Geleneksel yapıdaki Si3N4 malzemeler düşük geçirgenliklerine karşın, yüksek partikül filtreleme kabiliyeti göstermiştir. Bu özellik sayesinde Si3N4'ün filtre malzemesi yanında, membran kaplama dizel partikül filtrelerde kaplama malzemesi olarak da kullanılabileceği tez çalışması ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies that have been carried out to fulfill the increasing expectations from diesel particulate filter materials have been focused on finding new materials and tailoring filter?s structure. In this PhD study, processing of Si3N4 that can be the alternative of commercial ceramic diesel particulate filters was investigated by considering structure-property-performance relationship. Therefore, porous Si3N4 with different microstructures were produced and pressure loss, permeability and soot loading behavior of these materials were investigated.Studies showed that performance behaviors of diesel particulate filters were affected by pore size and microstructure rather than the porosity of the material. As k1 permeability value of produced Si3N4 materials with a traditional microstructure was 7.9x10-14 m2, it?s possible to enhance this value to a degree of 20.4x10-14 m2 by obtaining coarse and equiaxed grains in microstructure. In spite of their low permeability, traditional Si3N4 have a high particle filtration capacity. Due to this property, usage of Si3N4 as a coating material for membrane diesel particulate filter application beside filter material was demonstrated by this study.