Manyezit atıklarının seramik karo özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of magnesite wastes' effect on ceramic tile properties
- Tez No: 334837
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyezit Atıkları, Serpantin, Forsterit, Enstatit, Su Emme, Magnesite Wastes, Serpantinite, Forsterite, Enstatite, Water Absorbtion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada manyezit atıklarının duvar karosu, seramik karo ve yer karosu özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Manyezit atıkları ultrabazik bir kayaç olan serpantin ile kuvars enstatit ve manyezit içermektedir. Manyezit atıklarının kimyasal, mineralojik ve petrografik özellikleri belirlenmiştir. Manyezit atıkları duvar karosu bünyelerinde mermerin yerine %2-10 oranında; özel hazırlanan seramik karo bünyelerinde %20-80 oranlarında ve yer karosu bünyelerinde %40-50 oranlarında kullanılmıştır. Tüm numuneler üzerinde küçülme, renk, su emme, yoğunluk, gözenek, mukavemet ölçümleri yapılmıştır. Örneklerin sinterleme davranışı optik dilatometre, minerolojik ve faz analizleri X-ışınları difraktometresi (XRD), mikroyapı incelemesi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yapılmıştır. Manyezit atıkların kullanımıyla pişirim sıcaklıklarında düşüş sağlanmıştır. Elde edilen test sonuçları değerlendirildiğinde manyezit atıklarının seramik bünyelerde alternatif hammadde olarak ekonomiye kazandırılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, the influence of magnesite wastes on wall tile, ceramic tile and floor tile properties were investigated. Magnesite wastes include serpantine (which is an ultrabasic rock), quartz, enstatite and magnesite. Chemical, mineralogical and petrographic properties of magnesite wastes were determined. Magnesite wastes were added to wall tile bodies in the amount of 2-10 wt. % instead of marble, to ceramic tile bodies in the amount of 20-80%wt and to floor tile bodies in the amount of 40-50 wt. % Shrinkage, colour, water absorption, density, porosity, strength measurements of all samples were determined. The vitrification behaviour of tile bodies was evaluated using an optical non-contact dilatometer, mineralogical and phase analysis of samples were analyzed by X-ray diffraction (XRD), microstructure analysis were analyzed by Scanning electron microscope (SEM). Firing temperature of tiles were decreased by using magnesite wastes. After evaluating test results it has been seen that magnesite wastes can be used in ceramic bodies as an alternative raw material.