Otomatik kimlik tanıma sistemleri: Otomotiv sektöründe bir RFID uygulaması
Automatic identification system: A RFID practice at automotive industry
- Tez No: 334852
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: RFID, Otomasyon, Otomatik Kimlik Tanıma, Web TabanlıYazılım, RFID, Automation, Automatic Identification System, Web-BaseSoftware
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Otomatik Kimlik Tanıma Sistemleri: Otomotiv Sektöründe Bir RFID UygulamasıMustafa DEMİRELAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüEndüstri Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Musa Şenel2013, 144 sayfaRFID Teknolojisinin farklı sektörlerde kullanımının hızla artması özellikle iş süreçlerinin takibini kolaylaştırarak, işletim maliyetlerinin büyük oranda azaltmıştır. Otomatik kimlik tanıma ve veri toplama sistemlerinden olan RFID teknolojisi, giderek süreç otomasyonunda önemli bir yapı haline gelmektedir.Bu çalışmada 10000'e yakın personeli bünyesinde barındıran bir üretim tesisinde, personel taşımacılığı operasyonlarının kayıt altına alınması, kontrolü ve bu operasyonlarının hakediş süreçlerinde merkezi bir yapıya geçmek için çözüm aranmış ve süreçlerde önemli mali kazanımlar ve kalite arttırımları sağlanmıştır. Tezde materyal olarak RFID teknolojisini meydana getiren; RFID okuyucu, RFID etiketler, kullanıcı bilgisayarları ve web tabanlı yazılım kullanılmıştır. Yazılım ile her lokasyonun kendi servis hareketlerini takip edebilmesi, bu hareket verilerinin merkezi bir veritabanında otomatik olarak kaydedilmesi, kontrol edilmesi ve raporlanması sağlanmıştır.RFID teknolojisi ile oluşturulan bir servis takip otomasyonuyla; ilgili sürecin takibi için ayrılan personel maliyetlerinin önüne geçirilerek, ilgili bütün verilerin geriye dönük 5 yıllık olarak merkezi bir veritabanında saklanması sağlanarak, iç denetim faaliyetlerinde yaşanılan veya yaşanması muhtemel hataların önüne geçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACKMaster of Science ThesisAutomatic Identification System: A RFID Practice at Automotive IndustryMustafa DEMİRELAnadolu UniversityGraduate School of SciencesIndustrial Engineering ProgramSupervisor: Prof. Dr. Musa ŞENEL2013, 144 pagesIncreasing usage of RFID technology in different industries, make process management more efficient and decrease operation costs. RFID, which is one of the Automatic Identification System, became mare important structure of process automation.This work seek for a solution about a centralist structure which include whole personnel transportation operations, registering and progress payment processes for a company that have over ten thousand employees. Materials of the thesis are RFID readers, Active/passive RFID tags, web-based control software and user PC?s. Web-Based control software provide ability of chasing their transportation vehicle movement data, control and report needed data from a safe database for ever location of company.With transportation vehicle control automation which include RFID technology, company achieve important financial savings, quality improvement, for 5 years data storage ability and make provision about possible mistake at internal audits processes.