Mimari tasarımda evrensel ve kalıcı değerler üzerine bir inceleme
A study on universial and permanent values in architectural design
  1. Tez No: 334853
  2. Yazar: AYŞE KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN YAMAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım, Mimaride Evrensellik, Mimaride Kalıcılık, Architectural Design, Universality in Architecture, Permanency in Architecture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüz mimarlık ortamında genel bir kavram olarak ele alınan evrensellik ve kalıcılık her dönemde ulaşılmak isteneni ifade etmektedir. Bu bağlamda bu kavramlar yorumlanırken farklı şekillerde anlamlandırılarak ele alınmışlardır. Bu çalışmada evrensellik ve kalıcılık kavramlarının mimarideki karşılıkları üzerinden değerlendirilmesi yapılmaktadır. Öncelikli olarak sanata dair olan bu söylemlerin mimarlık üzerinden okunabilirliğini sağlamak amacıyla mimarlık ve sanatın ilişkisi açıklanmakta, evrensellik ve kalıcılık kavramları hakkında bilgi verilmektedir. Bütün bunlarla birlikte bu kavramların bulundukları düşünce koşulları sonucu geçirdikleri evrim açıklanmaktadır. Bunun sonucunda gerçekleşen mimarlık eylemlerinin bu kavramları yansıtıp yansıtmadığı incelenmiştir. Bu inceleme mimarlık ürünlerinin formsal özelliklerinin ötesinde ortaya çıkış koşulları gözetilerek yapılmaktadır. Dünya düşünce sistemindeki değişikliklerle şekillenen evrensellik ve kalıcılık kavramlarının mimari tasarım eylemleri üzerinden kazandıkları yeni anlamlar açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Universality and permanecy, which are considered two general concepts in modern architecture, express what is wanted to achived in each period. In this context, these concepts are interpreted differently. This study evaluates the architectural equivalents of universality and permanency. Primarily, the relationship between art and architecture is discussed to enable the intelligibility of universality and permanency, which are a discourse of art. All in all, the study also describes the evolution as the result of the thought conditions, in which those concepts exist. The study examined whether the architecture acts reflect these resulting concepts. This study also observed the emerging conditions resulting from formal properties of architectural products. The new meanings, which universality and permanency concepts were shaped with the changes in the worldview system, gained over architectural design acts were explained, as well.