Zaman kısıtı altında depo yükleme noktalarına araçların atanması problemi
Truck dock assignment problem with time window in warehouses
  1. Tez No: 334858
  2. Yazar: BEYZANUR ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç Atama, Çizelgeleme, Depo Kapısı, Genetik Algoritmalar, Kombinatorik Eniyileme, Truck Assignment, Scheduling, Warehouse Dock, Genetic Algorithms, Combinatorial Optimization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren bir gıda işletmesinin depo yükleme noktalarına zaman kısıtı altında araçların atanması problemi ele alınmaktadır. Problem temel olarak, araç sayısının kapı sayısını geçtiği bir depo için hangi aracın hangi kapıya hangi sırayla atanacağı kararlarını içeren bir kombinatorik eniyileme problemidir. Teslim süresine ve acil müşteri olarak ifade edilebilen öncelikli müşterilere göre kapılara atanma önceliği değişmektedir. Amaç, sevkiyat araçlarının müşteri taleplerine cevap verebilecek şekilde kapılara atanarak toplam lojistik maliyetinin en aza indirilmesidir. Zamanında teslim edilmeme durumu için amaç fonksiyonuna ceza maliyeti eklenmektedir. Problemin çözümü için karma tam sayılı doğrusal programlama modeli geliştirilmiştir. Bu modelin gerçek verilerle çözümü yeterli zamanda sağlanamadığından tezde meta-sezgisel bir yaklaşım olan genetik algoritmalar kullanılmakta, Matlab ortamında kodlanarak gerçek verilerle sınanmaktadır. Elde edilen sonuçlar, geliştirilen yaklaşımın başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study,the problem of assigning trucks to the truck loading points under time constraint has been addressed in the context of a food company which is operating in Turkey. The problem is basically a combinatorial optimization problem which includes decisions to assign which vehicle to which door and in what order when the number of trucks exceed the number of doors at a warehouse. The priority for assigning trucks to the doors varies according to priority of customers which can be expressed with the delivery time and urgent customers. The aim is to minimize the total logistics cost using best possible gate assignment to respond to customer demands. In case of late delivery, a penalty cost is added to the objective function. Mixed-integer linear programming model was developed for solving this problem. In this thesis, since real data could not be reached to provide a solution for this model due to the time constraint, a heuristic approach, a genetic algorithm is coded in Matlab environment to test real data. The results show that this developed approach is successful.