Zaman pencereli kümelendirilmiş takım oryantiring problemi
Clustered team orienteering problem with time windows
  1. Tez No: 997568
  2. Yazar: ELÇİN KAYACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUSAN DERYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kümelendirilmiş Takım Oryantiring Problemi, Zaman Pencereleri, Matematiksel Modelleme, Clustered Team Orienteering Problem, Time Windows, Mathematical Modeling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Kümelendirilmiş Takım Oryantiring Problemi (KTOP), belirli sayıda gezginden oluşan gezginlerin depo olarak belirlenen bir noktadan başlayarak hareket eden ve tekrar başlangıç noktasına dönen, ödül enbüyükleme ve rota optimizasyonunu bir arada ele alan bir kombinatoryel optimizasyon problemidir. Bu problemde düğümler, önceden tanımlanmış kümeler (salkımlar) hâlinde gruplandırılmış olup her düğüm bir ödül değeri taşımaktadır. Takımların amacı, belirli bir süre kısıtı altında toplamda elde edilebilecek ödülü enbüyüklemektir. Problem yapısı gereği, tüm kümelerin ziyaret edilmesi zorunlu değildir; ancak bir küme ziyaret edildiğinde, ilgili küme içerisindeki tüm düğümlerin ziyaret edilmesi gerekmektedir. KTOP literatürde daha önce çalışılmış olmakla birlikte, zaman pencereleri ile genişletilmiş hâli literatürde ele alınmamıştır. Bu tez kapsamında, söz konusu boşluğu doldurmak amacıyla Zaman Pencereli Kümelendirilmiş Takım Oryantiring Problemi (ZPKTOP) tanımlanmış ve problem için sekiz farklı matematiksel model önerilmiştir. Önerilen modellerin dördü, düğümlere veya kümelere uğrama sırasını temsil eden yardımcı değişkenler içeren düğüm tabanlı modellerden; diğer dördü ise müşteriler veya kümeler arasındaki geçiş ayrıtlarının sırasını izleyen yardımcı değişkenler kullanan ayrıt tabanlı modellerden oluşmaktadır. Önerilen sekiz matematiksel model, literatürde iyi bilinen problem kümeleri üzerinde oluşturulan toplam 358 farklı örnek problem üzerinde test edilmiştir. Yapılan hesaplamalı deneyler sonucunda, çözülen problemlerin %97,13'ünde en iyi çözüm değerine ulaşılmıştır. Performans karşılaştırmaları, ayrıt tabanlı modellerin düğüm tabanlı modellere kıyasla daha yüksek oranda en iyi çözümü elde ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Clustered Team Orienteering Problem (CTOP) is a combinatorial optimization problem that jointly addresses reward maximization and route optimization, in which a given number of teams depart from a common starting node and return to the same node. In this problem, nodes are partitioned into predefined clusters, each node being associated with a reward value. The objective of the teams is to maximize the total collected reward subject to time window constraints. Due to the structural properties of the problem, visiting all clusters is not mandatory; however, once a cluster is selected, all nodes within that cluster must be visited. Although CTOP has been previously investigated in the literature, its extension incorporating time windows has not yet been addressed. To fill this gap, this thesis introduces the Clustered Team Orienteering Problem with Time Windows (CTOPTW) and proposes eight distinct mathematical formulations for the problem. Four of the proposed models are node-based formulations that employ auxiliary variables to represent the visitation order of nodes or clusters, while the remaining four are arc-based formulations that utilize auxiliary variables to track the sequencing of arcs between customers or clusters. The proposed eight mathematical models are evaluated on a total of 358 benchmark instances generated from well-known problem sets in the literature. Computational experiments demonstrate that the optimal solution value is achieved in 97.13% of the solved instances. Comparative performance analyses indicate that the arc-based formulations attain optimal solutions at a higher rate than the node-based formulations.