Liken asitlerinin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu etkilerinin incelenmesi
Investigation of protective effects of lichen acids against ultraviyolet rays
- Tez No: 334857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TANSU KOPARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Dermatoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biology, Dermatology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Liken asitleri, UV-B, MTT, LDH, ROS, DAPI, aktin filament, Lichen acids, UV-B, MTT, LDH, ROS, DAPI, actin filament
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yaşadığımız çağın en büyük problemlerinden biri ozon tabakasındaki delinme sonucu artan deri kanseri vakaları gibi gözükmektedir. Deri kanseri açık tenli popülasyonlarda en sık rastlanan kanser tipidir. Bu nedenle, UV-B ışınlarına karşı doğal ve sentetik koruyucu faktörlerin keşfi ve sentezi önem arz etmektedir.Bu tez çalışmasında, UV-B ışınlarını absorbe etme potansiyeline sahip olan (-)- usnik asit, atranorin, giroforik asit ve vulpinik asit gibi liken asitlerinin, insan keratinosit hücrelerini (HaCaT), 2,5 J/cm2 UV-B ışınına karşı koruyucu aktiviteleri MTT, LDH, ROS testleri ve DAPI, TRITC-phalloidin boyama yöntemleri gibi in vitro yöntemlerle araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, sırasıyla vulpinik asit, giroforik asit, atranorin ve (-)- usnik asit HaCaT hücrelerini UV-B ışınlarına karşı koruyucu özellikte bileşikler olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of our era seems to be the increasing incidence of skin cancer as a result of perforation in the ozone layer. Skin cancer is the most common type of cancer in fair-skinned populations. Therefore, discovery and synthesis of natural and synthetic protection factors against UV-B rays are important.In this thesis study, the protective activities to human keratinocyte cells (HaCaT) against 2,5 J/cm2 UV-B radiation of the lichen acids such as (-)- usnic acid, atranorin, gyrophoric acid and vulpinic acid compounds which have potential to absorb UV-B rays were investigated by in vitro methods such as MTT, LDH, ROS assays and DAPI, TRITC-phalloidin staining methods. As a result of the studies, respectively vulpinic acid, gyrophoric acid, atranorin, (-)- usnic acid were defined as capable of protecting HaCaT cells against UV-B radiations.