Kombu Çayı (Kombucha) ve Kombu Çayı üretim artığı karışık mikroorganizma kültürünün tarımda mikrobiyal gübre olarak kullanılma olanaklarının araştırılması
An investigation on the possibilities of using Kombu Tea (Kombucha) and mix microorganisms culture which are Kombu Tea production waste in agriculture as microbial fertilizer
- Tez No: 334898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: toprak, buğday, kombu çayı, enzim aktivitesi, toprak solunumu, mikrobiyal biyomas karbon, soil, wheat, kombucha, enzyme activities, soil respiration, microbial biomass carbon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında, birbirinden farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip 2 farklı toprakta sera şartlarında Kombu çayı ve liyofilize atık Kombu çayı kültürü uygulamasının buğday bitkisinin verimi ve topraklardaki biyolojik özelliklerin değişimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Denemede kullanılan toprak örnekleri; Tekirdağ ilinin Çorlu ilçesinden (Kumlu tın bünyeli toprak) ve Samsun ilinin Bafra ilçesinden (Tın bünyeli toprak) alınmıştır. Denemede organik materyal olarak kullanılan Kombu Çayı, piyasada mamül olarak satılan ürün ve Kombu çayı kültürü ise Samsun ilinde bulunan üretim fabrikasından temin edilmiş, liyofilize edilerek kullanılmıştır. Serada saksı denemesi olarak yürütülen çalışmada her bir saksıya 4 kg toprak konulmuş, topraklara Kombu çayının 0, 10, 20, 30 ml/saksı düzeyindeki dozları ile liyofilize atık Kombu çayı kültürünün ise 0.25, 0.50 ve 0.75 gr/saksı dozları uygulanmıştır. Daha sonra saksılara pandas buğday çeşidi tohumları ekilmiş ve toplam 138 gün süren sera denemesi şeklinde deneme yürütülmüştür. 138. günün sonunda hasat edilen buğday bitkisinin verim durumları belirlenerek her bir saksıdan alınan toprak örneğinde biyolojik analizler (dehidrogenaz aktivitesi, katalaz aktivitesi, toprak solunumu ve mikrobiyal biyomas karbon) yapılarak Kombu çayı ve atık liyofilize Kombu çayının buğday bitkisinin verimi ve toprakların biyolojik özellikleri üzerine olan etkileri belirlenmiştir.Sera denemesi sonunda topraklara uygulanan mamül Kombu çayı ve atık liyofilize Kombu çayı kültürünün buğday bitkisinin verimini artan dozlara bağlı olarak artırdığı, bununla beraber, toprak tekstürüne bağlı olarak değişmekle beraber toprakların biyolojik özelliklerinde de artışların olduğu belirlenmiştir. Kumlu tın bünyeli toprağa yapılan uygulamalarda tın bünyeli toprağa göre toprakların biyolojik özelliklerinde meydana gelen değişmelerin daha belirgin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate effects of the kombucha and lyophilized waste of culture of kombucha on variation of biological characteristics of soil and yield of wheat vegetable by performing two greenhouse experiment on two different soil type which have distinctive physical and chemical properties.The soil samples used for experiment were taken from Çorlu in Tekirdağ (Sandy loamy soil) and Bafra in Samsun (Loamed soil). In the experiment, kombucha was used as an organic material, and culture of kombucha available in the market as a product obtained from a manufacturing plant in Samsun was used by utilizing lyophilization. In the flowerpot experiment performing in the greenhouse, each flowerpot were filled by the weight of 4 kg soil, and the amount of 0, 10, 20, 30 ml/pot of kombucha and 0.25, 0.50, and 0.75ml/pot of lyophilized waste of culture of kombucha were put into the each flowerpot. Then, pandas type of wheat seeds were planted to the pot and were performed as greenhouse experiment lasting totally 138 days. After the 138th day, the effects of kombucha and lyophilized waste of culture of kombucha on the crop of wheat vegetable were analyzed by evaluating yield performance of cropped wheat vegetable. Furthermore, the changes of the biological characteristics of soil resulted in adding kombucha and lyophilized waste of culture of kombucha to the soil were investigated by performing biological analysis (dehydrogenized and catalase activities, microbial biomass carbon and soil respiration) to the soil samples taken from the each flowerpot. As a conclusion of the experiment, it is observed that an increase of the amount of kombucha and lyophilized waste of culture of kombucha resulted in a development of yield of wheat vegetable, and also caused an improvement of biological characteristics of soil which varies depending on the soil texture.Moreover, it is concluded that the improvements of the biological characteristics of soil is more significant for sandy loamy soil than the loamy soil.