Gröbner-Shirshov bases and reduced forms for affine Weyl groups
Affine Weyl grupları için Gröbner-Shirshov tabanları ve indirgenmiş formları
- Tez No: 334909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ane Weyl Grupları, Composition-Diamond Teoremi, Grobner- ¨Shirshov Tabanı, q-Binomialları ve Temel Bol¨ umleri, Ane Weyl Groups, Composition-Diamond Lemma, Grobner-Shirshov ¨Basis, q-binomials and Basic Partitions
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
A_{n} tipindeki affine Weyl grubu için Gröbner-Shirshov tabanları ve indirgenmiş formları gösterilmiştir. A_{n}'nin standart tanımlanan bağıntıları olan R'den başlanarak, yeni bir bağıntı kümesi olan R' bulunur. Sonrasında, R' içindeki bağıntılara göre önde gelen kelimelerinin eliminasyonlarının algoritması kullanılarak, A_{n} tipi affine Weyl gruplarının içerisindeki tüm kelimelerin belirgin listeleri indirgenir. Kombinatoryal tekniği kullanılarak, listedeki gibi kelimelerin sayısı A_{n}'nin elemanlarının sayısına eşit olması için bulunur. Böylece Composition-Diamond teoremi sayesinde, R' içerisindeki bağıntılar A_{n} tipindeki affine Weyl grubu için Gröbner-Shirshov tabanıdır.
Özet (Çeviri)
Gröbner-Shirshov basis and reduced forms for the elements in the affine Weyl group of type A_{n} are presented. Starting from the standard defining relations R of A_{n}, a new set of relations R' is founded. Then, by using the algorithm of elimination of leading words with respect to the relations in R', all the forms in the ane Weyl group A_{n} are reduced to an explicit list of forms. Using combinatorial techniques, the number of forms in such a list is found to be equal to the number of elements in A_{n}. Therefore, by the Composition-Diamond Lemma, the relations in R' are Gröbner-Shirshov basis for the affine Weyl group A_{n}.