Parallelization of an interior point algorithm for linear programming
Bir iç nokta doğrusal programlama algoritmasının paralelleştirilmesi
  1. Tez No: 33495
  2. Yazar: HÜSEYİN SİMİTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET AYKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Programlama, İç Nokta Algoritmaları, Dağı- tık Sistemler, Paralel İşleme, Linear Programming, Interior Point Algorithms, Distributed Systems, Parallel Processing
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Karmarkar-tipi bir doğrusal programlama optimizasyon algoritması olan Mehrotra'nın predictor-corrector iç nokta algoritmasının paralelleştirilmesi sunulmaktadır. Algoritmanın içerdiği işlem tipleri belirlenmiş ve her işlem tipi için paralel algoritmalar sunulmuştur. Karmarkar-tipi algoritmaların işlem ağırlığını oluşturan büyük simetrik doğrusal denklem kümelerinin çözümü detaylı incelenmiştir. Birçok ileri ve geri çözüm algoritması test e- dilmiş, bir biriktirmeli geri çözüm algoritması geliştirilmiştir. Seyrek matris- vektör çarpımı ve faktörizasyon işlemlerinin dağıtımı için sezgisel bin-packing algoritmaları kullanılmıştır. Performans sonuçlan en iyi olan algoritmalar doğrusal programlama problemlerinin çoklu bilgisayarlarda paralel çözümü için bir sistem geliştirilmesinde kullanılmıştır. Dizayn kıstasları ve uygulama de tayları tartışılmış, bazı performans sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we present the parallelization of Mehrotra's predictor-corrector interior point algorithm, which is a Karmarkar-type optimization method for linear programming. Computation types needed by the algorithm are identi fied and parallel algorithms for each type are presented. The repeated solution of large symmetric sets of linear equations, which constitutes the major com putational effort in Karmarkar-type algorithms, is studied in detail. Several forward and backward solution algorithms are tested, and buffered backward solution algorithm is developed. Heurustic bin-packing algorithms are used to schedule sparse matrix- vector product and factorization operations. Algo rithms having the best performance results are used to implement a system to solve linear programs in parallel on multicomputers. Design considerations and implementation details of the system are discussed, and performance results are presented from a number of real problems.