Donatılı kumda şeve yakın oturan eksantrik yüklü model şerit temelin davranışları
Behaviours of eccentrically loaded model strip footing adjacent to reinforced sand slope
  1. Tez No: 335051
  2. Yazar: EMEL TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksantrik Yüklü Temel, Şevli Kum Zemin, Donatılı Zemin, Sınır Yük, Kırılma Yüzeyleri, Eccentrically Loaded Footing, Sand Slope, Reinforced Soil, Ultimate Load, Failure Surfaces
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Eksantrik yüklü temeller, bazen şev yakınına inşa edilebilirler. Bu durumda, temelin taşıdığı yük şevden dolayı önemli miktarda azalmaktadır. Temelin sınır veya güvenli yükünü artırmanın bir yolu da donatı kullanmaktır. Bundan dolayı, temelin taşıma gücü açısından tasarım önem kazanır. Bu çalışmada, donatılı kumda şeve yakın oturan yüzey (Df= 0) ve sığ (Df= 20 mm) model şerit temelin sınır yükünün eksantrisite (e/B= 0, 1/12, 1/6, 1/3) ile değişimi, yük - oturma ilişkileri ve kırılma yüzeyleri deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyler, kumun sıkılık derecesi (Dr= 0.74), şev açısı (ß= 30°), temel genişliği (B= 80 mm), temelin şev tepesine olan uzaklığı (De= 2B= 160 mm), donatı tipi (örgülü geotekstil) ve donatının temel tabanından olan uzaklığı (B/2= 40 mm) gibi değerler sabit tutularak; iç boyutları 0.9 m (uzunluk) × 0.65 m (yükseklik) × 0.1 m (genişlik) olan bir deney tankında gerçekleştirilmiştir. Donatı kullanılması, şevli kum zeminlerin sınır yüklerine önemi bir katkı yapmaktadır. Eksantrisitenin artmasıyla sınır yüklerde azalma meydana gelmiştir. Birincil kırılma yüzeyi şev (eksantrisite) tarafında, ikincil kırılma yüzeyi ise diğer tarafta meydana gelmiştir. Ayrıca eksantrisite arttıkça, kırılma yüzeylerinin uzunluğu azalmıştır. Donatısız durumda, merkezi yüklü şerit temel altında oluşan üçgen kama, donatılı durumda yamuk + üçgen olmuştur. Bu üçgen kama; donatı tabakasının hemen altında meydana geldiği için, kırılma yüzeyleri daha derinde oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Eccentrically loaded footings can be often built near to slopes. In this case, ultimate load of the footing substantially decreases because of the slope. One method of inceasing of ultimate or safe load of the footing is to use reinforcement. Therefore, design of footing becomes important from the point of bearing capacity of footing. In this study; chancing of ultimate load with eccentricity (e/B= 0, 1/12, 1/6, 1/3), load - settlement behaviour and failure surfaces of surface (Df= 0) and shallow (Df= 20 mm) model strip footing adjacent to reinforced sand slope were investigated experimentally. Tests were carried out in the tank which internal dimensions were 0.9 m (length) × 0.65 m (height) × 0.1 m (width) by keeping constant of relative density of sand (Dr= 0.74), slope angle (ß= 30°), footing width (B= 80 mm), distance of the edge of the footing from the crest of the slope (De= 2B= 160 mm), type of reinforcement (woven geotextile) and distance of the reinforcement from the footing base (B/2= 40 mm). The usage of reinforcement makes an important contribution to the ultimate loads of sand slope. The ultimate loads decrease with increasing eccentricity. Primary failure surface occurs at the slope (eccentricity) side and secondary failure surface occurs at the other side. In addition, the length of the failure surfaces decreases with increasing eccentricity. In unreinforced case, triangle wedge occured under the centrally loaded strip footing transforms triangle + trapezium form for reinforced case. Because this triangle wedge occur under the reinforced layer, failure surfaces happen deeper.