Çok tepeli yapay arı koloni optimizasyon algoritması ile yer radarı görüntülerindeki saçılma hiperbollerinin otomatik bulunması
Automatic detection of hyperbola from gpr images with multimodal artificial bee clony
- Tez No: 335052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KESEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çok Tepeli Optimizasyon, Yapay Arı Koloni Algoritması, Çoklu Çember Algılama, Yer Radarı Hiperbolleri, Multimodal Optimization, Artificial Bee Colony Algorithm, Multi Circle Detection, Ground Penetrating Radar Hyperbolas
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, sığ yeraltının araştırılmasında kullanılan yer radarı aletiyle yapılan ölçümlerde elde edilen verilerin yer altı derinlik görüntüsüne dönüştürülmesinde kullanılacak hız bilgisinin elde edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için kullanılan Hough dönüşümünün uzun zaman alması pratik çözümleri imkansız kılmaktadır. Daha hızlı bir çözüm için stokastik bir optimizasyon yöntemi olan ABC algoritması kullanılmıştır. Bu yöntemin probleme uyarlanması için çok tepeli ABC algoritması geliştirilmiş ve daireler üzerinde gücü test edilmiştir. Daireler üzerinde başarımını artırmak için daire kenarlarını bulanıklaştırmak için Gaussian süzgeci kullanılmıştır. Geliştirilen çok tepeli ABC algoritması radargram verilerine uygulandığında başarımın artırılması için, radargram verilerine ön işlemlerden sonra Hilbert dönüşümü uygulanmıştır. Algoritmanın uygulanmasından sonra elde edilen radargram görüntüsündeki hiperbollerin hem sayıları hem de parametreleri (konum-hız) otomatik olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ground penetrating radar tool used in the investigation of the shallow subsurface groundwater depth view of the data obtained from the measurements used in conversion is to obtain velocity information. Because of using Hough Transformation and using long time for that, practical solutions are impossible. For faster solution, a stochastic optimization method which is a ABC algorithm type is used. In order to adapt this method, Multimodal ABC Algorithm developed and the quality of that is tested on different apartments. In order to getting better performance in around the apartments blur filters are used. In developed multimodal ABC algorithm for improving the performance on radargram data, after pre-processing the Hilbert transform is applied to the radargram data. After applying the algorithm, in the obtained radargram image, the number of hyperbolas and also the parameters of them are determined automatically.