Kumda şeve yakın oturan eksantrik yüklü model şerit temelin sınır yükleri
Ultimate loads of eccentrically loaded model strip footing adjacent to slope on sand
- Tez No: 335050
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ UZUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksantrik Yüklü Temel, Şevli Kum Zemin, Sınır Yük, Kırılma Yüzeyleri, Eccentrically Loaded Footing, Slope Sand, Ultimate Load, Failure Surfaces
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Eksantrik yüklü temeller bazen şev yakınına inşa edilebilirler. Böyle durumda, temelin taşıma gücü açısından tasarımı önem kazanır. Bu çalışmada, kumda şeve yakın oturan merkezi (e/B= 0) ve eksantrik (e/B= 1/12, e/B= 1/6, e/B= 1/3) yüklenmiş yüzey (Df= 0) ve sığ (Df= 20 mm) model şerit temelin sınır yükünün eksantrisite ile değişimi, yük-oturma davranışı ve kırılma yüzeyleri deneysel olarak araştırılmıştır. Kumun sıkılık derecesi (Dr= 0.74), şev açısı (ß= 30°), temel genişliği (B= 80 mm) ve temelin şev tepesine olan uzaklığı (De= 2B= 160 mm) gibi parametreler sabit tutulmuş ve iç boyutları 0.9 m (uzunluk) × 0.65 m (yükseklik) × 0.1 m (genişlik) olan bir deney tankı kullanılmıştır. Kumda şeve yakın oturan şerit temelle yapılan deneylerde, eksantrisitenin artmasıyla sınır yükte azalma olmuştur. Bu azalmalar, Saran ve Reddy Teorik Yaklaşımı ile genel olarak uyumludur. Deneylerde meydana gelen kırılma yüzeyleri incelendiğinde; birincil kayma yüzeyinin şev (eksantrisite) tarafında, ikincil kayma yüzeyinin ise diğer tarafta meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca eksantrisitenin artmasıyla kırılma yüzeylerinin uzunlukları azalmıştır. Yüzey ve sığ şerit temelin hemen altında simetrik olarak meydana gelen üçgen kamanın tepe noktası, eksantrisite arttıkça eksantrisite tarafına doğru kayarak asimetrik bir hale dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Eccentrically loaded footings are sometimes built near to slopes. In this case, design of footing takes on a new meaning in terms of bearing capacity of footing. In this study; chancing of ultimate load with eccentricity, load-settlement behaviour and failure surfaces of centrally (e/B= 0) and eccentrically (e/B= 1/12, e/B= 1/6, e/B= 1/3) loaded surface (Df= 0) and shallow (Df= 20 mm) model strip footing adjacent to slope on sand were investigated experimentally. Relative density of sand (Dr= 0.74), slope angle (ß= 30°), footing width (B= 80 mm) and distance of the edge of the footing from the crest of the slope (De= 2B= 160 mm) were constant and the internal dimensions of the tank used in the tests were 0.9 m (length) × 0.65 m (height) × 0.1 m (width). In tests done with strip footing adjacent to slope on sand, the ultimate loads decrease with increasing eccentricity. These decreases are in a good agreement with Saran and Reddy Theoretical Approach. When the failure surfaces are observed from the tests, it is seen that primary failure surface occurs at the slope (eccentricity) side and secondary failure surface occurs at the other side. Also, the length of the failure surfaces decreases with increasing eccentricity. Crest point of triangle wedge occured symmetrically under the surface and shallow strip footing transforms asymmetrical form towards eccentricity side with increasing eccentricity.