Üzümlü ilçesi (Erzincan) koşullarında yetiştirilen karaerik üzüm çeşidinde kış soğuklarından sonra zarar düzeyine bağlı olarak uygun budama seviyelerinin tespit edilmesi
Determining suitable pruning level after winter frost damage in Karaerik grape cultuvar grown in Üzümlü disrict of Erzincan
  1. Tez No: 335060
  2. Yazar: MUHAMMED KÜPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. CAFER KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, budama, Erzincan, Karaerik, don zararı, Vine, pruning, Erzincan, Karaerik, frost damage
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Karaerik üzüm çeşidi üzerinde 2011-2012 kış dönemindeki düşük sıcaklıkların kış gözlerinde meydana getirdiği zarar düzeyine bağlı olarak bağlarda meydana gelecek verim ve ürün kayıplarının minimum düzeye indirilmesi için en uygun budama düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, düşük sıcaklıkların asmaların kış gözlerindeki primer ve sekonder tomurcuklarda meydana getirdikleri zarar düzeyleri kesit alma yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Yörede sıklıkla meydana gelen düşük kış sıcaklıklarının asmaların kış gözlerinde sebep oldukları zarar düzeyleri belirlendikten sonra farklı budama seviyelerinin muhtemel verim ve vejetatif gelişimleri tahmin edilmiş ve buna göre omcaların göz sayıları ve pozisyonları dikkate alınarak 5 farklı şekilde budanmıştır. Araştırmada, omcaların ilk uyanma, ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme ve ben düşme tarihleri belirlenmiş, kış gözlerinin primer, sekonder ve toplam sürme oranları ile bir yaşlı dal çapları, bir yaşlı dal uzunlukları ve budama odun ağırlıkları tespit edilmiştir. Çalışmada hasat edilen ürünlerde salkım sayıları ve salkım ağırlıkları belirlenerek tahmini verimleri tespit edilmiş, tane ağırlığı ve çekirdek sayısının yanı sıra üzümün kalite parametrelerinden şıranın SÇKM, toplam şeker, tartarik asit içeriği ve pH?ları saptanmıştır. Çalışmada yörede yaygın olarak uygulanan budama, Kontrol uygulaması olarak kabul edilmiş ve bu uygulamalarda omca üzerinde 30 göz (1 çubuk 3 göz), A uygulamasında 40 göz (2 çubuk 2 göz), B uygulamasında 60 göz (2 çubuk 3 göz), C uygulamasında 60 göz (3 çubuk 2 göz) ve D uygulamasında 90 göz (3 çubuk 3 göz) bırakılmıştır. Araştırma sonucunda en iyi verim sonuçları D uygulamasından (13 kg/omca), en düşük verim C uygulamasından (3,4 kg/omca) elde edilirken, ertesi yılın budama odun ağırlıkları dikkate alındığında en iyi vejetatif gelişmenin 3593,0 g/omca ile D uygulamasında, en düşük vejetatif gelişmenin ise 2247,8 g/omca ile Kontrol uygulamasında olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was undertaken to determine suitable pruning level after winter frost damage causing decreasing of yield and minimize the damage in winter bud of Karaerik grape cultivar during 2011 and 2012. In the research, primer and seconder damage level of bud caused by low winter temperature were determined by using sectioning method. After determining of winter damage usually occurring at the region in winter bud of vine, likely to yield and vegetative development on different levels of pruning were estimated and different five pruning methods were applied depend on bud number and its position in vine. First bud break, first flowering, full flowering and veraison date of grape were detected. Primer, seconder, total bud break rate, diameter of one-year stem, length of one- year stem and weight of stem after pruning were also determined. Cluster number and weight of cluster were reported and yield data was predicted. Grape weight, seed number as well as TSS, total sugar, tartaric acid content and pH were determined. A application ( 40 buds (2 buds per 2 stems) per vine), B application 60 buds (2 buds per 3 stems) per vine), C application 60 bods (3 buds per 2 stems) per vine) and D application 90 buds (3 buds per 3 stems) per vine) were applied. Pruning extensively made by in the region was accepted as control (30 buds (3 buds per stem) per vine). According to the research result, the best yield (13 kg/vine) was taken from D application while the low yield (3,4 kg/vine) was reported in C application. The best vegetative development was determined as 3593,0 g/vine in D application when pruning stem weight was take concentrated after the application year. The lowest vegetative development was detected in control application and its pruning stem weight was 2247,8 g/v.