Locusta migratoria çekirgesi kullanılarak mikrobiyolojik amaçlı pepton üretimi
Peptone production by using Locusta migratoria for microbiological purpose
  1. Tez No: 335061
  2. Yazar: PERİHAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESABİ BAŞARAN KURBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çekirge, Locusta migratoria, Pepton, Locust, Locusta migratoria, Peptone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çekirge kullanılarak mikrobiyolojik besiyerleri için yeni bir pepton geliştirilmiştir. Çekirge türü olarak, gelişimini tamamlamış Locusta migratoria türü kanatlı çekirgeler kullanılmıştır. Çekirgeler kurutularak toz haline getirildikten sonra kimyasal olarak (asit hidrolizi) hidrolize edilmiş ve Çekirge Peptonu (ÇP) elde edilmiştir. ÇP?nin kül, element, toplam şeker, yağ ve amino asit içeriği belirlenmiş ve mikrobiyolojik bir besiyeri bileşeni için yeterli organik ve inorganik maddeleri içerdiği saptanmıştır. 20g/l glikoz ile hazırlanan farklı konsantrasyonlardaki (%0,1, 0,2, 0,3, 0,4, 0,5, 0,6, 0,7, 0,8, 0,9 ve 1,0) ÇP?nin, test bakterileri olarak Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas putida ve Staphylococcus aureus, test mayası olarak Rhodotorula glutinis, Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces boulardii, test küfü olarak ise Aspergillus niger, Penicillium expansum ve Beauveria bassiana türlerinin üremesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve %0,6?lık ÇP?nin bakteriler ve mayalar için, %0,8?lik ÇP?nin küfler için en uygun konsantrasyon olduğu saptanmıştır. Elde edilen ÇP, bakteriyolojik pepton (BKP), balık pepton (BP) ve et pepton?a (EP) karşı saf kültür halindeki mikroorganizmaları, doğal ortamlardan alınan (et, su, süt ve toprak) test mikroorganizmaları ve yaralanmış bakterileri üretme potansiyeli bakımından test edilmiştir. Yüzey ekimi (koloni sayılarını karşılaştırmak için) ve çalkalama kültür (biyomas verimlerini karşılaştırmak için) çalışmalarından elde edilen sonuçlar ÇP?nin mikrobiyolojik besiyerlerinde BKP ve BP ile denk ve zaman zaman daha güçlü EP?den ise daha zayıf olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak Locusta migratoria çekirgesinden elde edilen peptonunun mikrobiyolojik besiyerlerinde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A new peptone has been developed from locust for microbiological media. As a material, Locusta migratoria species winged mature locusts type is used. After powdering, it was hydrolysed chemically (acid hydrolysis) and obtained product locust Peptone (LP). The cotents of protein, fat, nitrogen, ash, minerals, total sugars and amino acids of LP were determined and it was seen that it has both organic and inorganic materials enough to use as a component of medium. The effects of different concentrations added 20g/l glucose (0,1, 0,2, 0,3, 0,4, 0,5, 0,6, 0,7, 0,8, 0,9 and 1,0 %) of LP on the growth of test bacteria Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas putida and Staphylococcus aureus, test yeasts Rhodotorula glutinis, Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces boulardii, test fungi Aspergillus niger, Penicillium expansum ve Beauveria bassiana were investigated and it was found that the optimal concentiration for bacteria and yeasts are %0,6 and %0,8 for fungi. LP was compared with bacteriological peptone (BP), fish peptone (FP) and meat peptone (MP) for their potential to produce bacteria in natural samples such as meat, water, milk, and soil test microorganisms and injured bacteria. The obtained reults from parallel studies with surface streaking (for comparing the colony counts) and shaking culture (for comparing the biomass yields) procedures showed that LP yielded a little higher or equal FP and BP in both normal and injured bacteria, but these values were lower than values obtained from MP. As a result, it has been seen that pepton obtained from Locusta migratoria can be used in microbiological media.