Malçlamanın toprak nemi ve bazı toprak özelliklerine etkisi
Effects of mulching on soil moisture and some soil characteristics
  1. Tez No: 335099
  2. Yazar: ERHAN ERDEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KENAN BARİK, YRD. DOÇ. UĞUR ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Saman malçı, nem kontrolü, organik madde, toprak özellikleri, Straw mulch, moisture control, organic material, soil properties
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, kurak iklimde malçlamanın toprak nemi ve bazı toprak özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Deneme, arazi koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre toprak işlemeli ve işlemesiz bloklarda 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada saman malçının 0 (kontrol), 4, 8, 12 ve 16 ton/hektar olmak üzere beş (5) farklı dozu arazi yüzeyine uygulanmıştır. Parsel büyüklüğü 4 m2 (2m x 2m) olan deneme, parseller arası boşluk 1 m olacak şekilde 30 parselden oluşan toplam 304 m2?lik bir alanda kurulmuştur. Deneme öncesi ve sonrası toprak özelliklerindeki değişimin seyrini belirlemek amacıyla her parselden 0-20 cm derinlikten bozulmuş toprak örnekleri alınmış, havada kurutulup 2 mm?lik elekten geçirildikten sonra analizleri yapılmıştır. Deneme sonucunda toprak işlemenin toprakta tutulan nemi artırdığı; organik madde, katyon değişim kapasitesini ve agregat stabilitesini azalttığı bulunmuştur. Artan malç dozlarına bağlı olarak toprak nemi, organik madde, hidrolik iletkenlik, katyon değişim kapasitesi ve agregat stabilitesi önemli derecede artış göstermiş; elektriksel iletkenlik, pH, hacim ağırlığı ve kireç değerlerinde ise önemli bir değişim belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of determining the effects of mulching on soil moisture and some soil properties. The experiment was conducted under field conditions in randomized block design in cultivated and non cultivated blocks with 3 replications. In the study, five different doses, 0 (control), 4, 8, 12 and 16 t/ha of straw mulch were applied to the field surface. The experiment consisted of one-meter-spaced 30 plots of 4 m2 (2mx2m) size each on a field of 304 m2 in total. With the aim of determining the progress of change in soil properties, disturbed soil samples from the depth 0-20 cm were collected from each plot, air-dried, passed through sieve and analyzed before and after the experiment. At the end of the experiment tillage increases moisture held in soil and decreases organic matter, cation exchange capacity and aggregate stability. Soil moisture, organic matter, hydraulic conductivity, cation exchange capacity and aggregate stability were detected to increase with increasing mulch dose, and electrical conductivity, pH, bulk density and lime values were found not to change significantly.