Demir iyonunun (Fe3+) sıçan (Rattus norvegicus) karaciğer dokusundaki ısı stres proteini (HSP) genlerinin ekspresyon seviyeleri üzerine etkisi
Iron expression Fe 3+ levels of ion Rattus norvegicus' effects of heat stress proteins HSP genes
- Tez No: 335115
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: HSP (Heat Shock Proteins), HSP70, HSP90, iron ions, Rattus norvegicus, gene expression, Real-Time PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünyada en fazla bulunan metallerden birisi olan demir, organizma için önemlidir. Yüksek konsantrasyonlarda dokular tarafından tutularak özellikle karaciğer, pankreas, kalp gibi organlarda hasar oluşturduğu bilinmektedir. Çalışmamızda demir iyonu Rattus norvegicus?da küçük stress proteinler; 50,60 kDa HSP ailesi, 70 kDa HSP ailesi, 90 kDa HSP ailesive 100 kDa ve üzeri HSP ailesi olmak üzere 5 farklı gen grubunda gen ekspresyonu nasıl etkilediği araştırıldı. Bu çalışma kapsamında 5 farklı uygulama grubuna farklı konsantrasyonlarda demir iyonu fe3+ (0,87ppm, 3ppm, 30ppm, 300 ppm) verilmiştir. Bu uygulama süreci sonunda canlıdan alınan karaciğer dokularından cDNA kütüpanesi oluşturulmuştur. Yapılan bu kütüpaneler kullanılarak HSP70 (hspa1a, hspa4, hspa5) HSP90 (hsp90aa1) genlerinde meydana gelen ekspresyon seviyelerindeki değişimler Real -Time PCR metodu ile tespit edilmiştir. AnahtarKelimeler: HSP (Heat Shock Proteins), HSP70, HSP90 , Demir iyonu, Rattus norvegicus, Gen ekspresyonu,Real-Time PCR
Özet (Çeviri)
One of the most abundant metals in the world, is iron, which is essential for the organism. The incidence of injury to internal organs such as heart is kept by tissues in high concentrations in the liver and the pancreas. In our study, a small stress proteins of various iron ions, Rattus norvegicus: 50.60 kDa HSP family, HSP 70 kDa family, 90 kDa and 100 kDa and higher HSP family, including five different genes that affects gene expression was investigated. In this study, different concentrations of 5 different iron ion fe 3+application sets (0.87ppm, 3ppm, 30ppm, 300 ppm) are provided. At the end of the implementation process these creatures created in the liver tissue in cDNA lıbrary. The use of this HSP70 (hspa1a, hspa4, hspa5), HSP90 (hsp90aa1) that occurring in the expression levels of genes have been identified by changes in the Real-Time PCR method.