Karaciger spesifik TİP60 nakavt farelerde hepsidin (HAMP) gen ekspresyonunun araştırılması
Investigation of hepcidin (HAMP) gene expression on liver specific TIP60 conditional knockout mice
- Tez No: 335116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Genetik, Biochemistry, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Demir metabolizması, Hepsidin, Amiloid prekürsör protein (APP), Tip60, Ekspresyon, Iron metabolism, Hepcidin, Amyloid precursor protein (APP), Tip60, Expression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Histon asetiltransferaz (HATs) MYST protein ailesinin bir üyesi olan TIP60?ın metabolizmada DNA tamiri, hücre döngüsü, apoptosis mekanizması, sirkadian sistem ve hücresel yanıt üretilmesi gibi birçok fonksiyonu vardır. APP proteini ile TIP60 arasındaki ilişki yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Özellikle ferroportin ile etkileşim halinde demir transportunda görev alan APP, ferrooksidaz aktiviteye sahiptir. APP proteini ile ilişkili olan TIP60?ın demir metabolizmasında fonksiyon gösterebileceğini düşündük. Hepsidin karaciğerde üretilen peptid yapılı bir hormondur ve insan ve diğer memelilerde demir homeostasisinin düzenlenmesinden sorumludur. TIP60?ın metabolizmada birçok fonksiyonu bilinmesine rağmen demir düzenleyici hormon hepsidin üzerindeki rolü hakkında literatürde herhangi bir bilgi mevcut değildir. Hepsidin hormonu ile Tip60 arasındaki ilişkinin gösterilmesinin amaçlandığı bu tez çalışması ile elde edilen bulguların, Anemi ve Alzheimer gibi demir bağımlı düzensizliklerin mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceği önerildi. Bu çalışmada, Real-Time PCR tekniği kullanılarak, hepsidin gen ekspresyon seviyesi günün farklı zaman dilimlerinde toplanan kontrol grubu ve karaciğere spesifik Tip60 kontrollü nakavt fare dokularıyla çalışılarak gösterilmiştir. Ayrıca hepsidinin gün içinde beslenme, egzersiz gibi günlük ritimlerle düzenlendiği bilinmektedir. Böylece biz karaciğerde hepsidin (Hamp) geninin sirkadian ekspresyon profilini analiz ettik. Sonuçta hepsidin ekspresyonunun 12 saat aydınlık 12 saat karanlık döngüde karanlık fazın dördüncü saatinde maksimum seviyeye ulaştığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
TIP60 is a member of the MYST protein family of histone acetyltransferases (HATs) with multiple functions in metabolism such as DNA repair, apoptosis, circadian rhythm and production of cellular response mechanisms. It has already been published that there is an interaction between TIP60 and APP protein. APP possesses ferroxidase activity (iron export), facilitating iron export through interaction with ferroportin. We thought that if Tip60 has a relationship with APP protein, TIP60 might have a function in iron metabolism. Hepcidin is a peptide hormone produced by the liver, and appears to be the master regulator of iron homeostasis in humans and other mammals. Although many function of TIP60 is known very well, there is no any information in literature about its effects on iron regulatory hormone as called ?hepcidin?. The findings from this thesis might provide to deeply understanding reasons of iron disorder such as Anemia, Alzheimer. In this thesis, the expression levels of hepcidin gene was analyzed by Real-Time PCR in liver tissues which were collected from the liver-specific Tip60 conditional knockout and control group mice in different times points of day. Additionally, it is known that amount of hepcidin in liver are daily arranged by exercise and nutrition. Thus, we examined the circadian expression profiles of hepcidin (Hamp) gene in liver. The results showed that hepcidin reached maximum level during the fourth hour of the dark phase of the 12 hr light:12 hr dark.