Dikiş makinelerinde performansı ölçmeye yönelik yeni bir sistemin tasarımı
Designing a new measurement system for performance of sewing machine
  1. Tez No: 335263
  2. Yazar: SERKAN BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇETİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikim parametreleri, enerji tüketimi, verimlilik, performans, dikiş makineleri, Sewing parameters, energy consumption, efficiency, performance, sewing machines
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giyim üreticileri artan taleplerle başa çıkmak için üretim süreci ile ilgili bazı konularda çalışmalar yapmaktadır. En önemli konular; küçük adetleri, ürün ve malzeme çeşitliliği bulunan siparişler için dikim parametrelerini ayarlamak ve üretim maliyetlerini düşürmektir. Değişen maliyetlerin (malzeme, işçilik) yanı sıra enerji maliyetleri de herhangi bir konfeksiyon ürününün fiyatı belirlenirken, üretim maliyetlerinin hesaplanmasında önemli faktörlerden biridir. Konfeksiyon sektöründe toplam üretim maliyetlerinin % 10-15'ini enerji maliyetlerinin oluşturduğu bilinmektedir. Ancak, enerji tüketimi şimdiye kadar konfeksiyon üretim süreçlerinin analizi ve optimizasyonunda ihmal edilmiştir. Bu çalışmada verimlilik, dikim parametreleri, enerji maliyetleri ve bu konuların birbirleriyle bağlantıları incelenmiştir. Makine performansının çalışma kapsamında geliştirilen bir sistemle ölçülmesi ve kaydedilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında farklı dikim parametreleri kullanılarak dikim uygulamaları yapılmış ve bu sırada elektriksel makine performansı ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra farklı motor ve motor-makine bağlantılarına sahip çift baskı dikişi makinelerinde enerji tüketim değerleri ölçülmüştür. Ayrıca bu ölçümler veri kaydeden bir sistemle bilgisayara aktarılarak kayıt altına alınmış ve bu performans değerleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Clothing manufacturers emphasize some headings about production process, to cope with the increasing exigencies precisely. The most important headings are; making parameter settings on sewing process for individual production orders with smaller quantities, product and materials variety and decreasing the production costs. Energy consumption is an important field of optimization, as, besides varying costs (material, labor), the costs of energy are one of the key factors in calculating manufacturing costs, thus determining the price of any article of clothing. It is well known that energy costs constitute some 10-15 percent of the overall manufacturing costs in garment industry. In this study, productivity, sewing parameters, energy costs and interconnection of these issues are examined. The aim of this study is, to measure and record of the performance of the machine with a designed measurement and recording system. Different sewing applications are carried out by using different sewing parameters and electrical machine performance measurements carried out in this order. In addition, the energy consumption values were measured on lock stitch sewing machines with different electric motors and motor-machine connections. Additionally, these measurements were taken and recorded in computer by a system that saves data and these performance values were statistically evaluated.