Endemik Bellevalia clusiana Griseb. ve B. tauri Feinbrun (Liliaceae) türleri üzerine morfolojik ve anatomik bir çalışma
An anatomical and morphological investigation on endemics Bellevalia clusiana Griseb. and B. tauri Feinbrun (Liliaceae)
- Tez No: 335328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TUGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Bellevalia, Endemik, Morfoloji, Anatomy, Bellevalia, Endemic, Morphology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma ile Liliaceae familyasına ait olan Bellevalia cinsinin Türkiye endemikleri olan Bellevalia clusiana Griseb. ve Bellevalia tauri Feinbrun türlerinin morfolojik ve anatomik özellikleri belirlendi. Anatomik araştırmalarda türlerin kök, skapus ve yaprak kısımları incelendi. Türler arasındaki anatomik benzerlikler ve farklılıklar tespit edildi. Sonuçlar fotoğraflar ve çizelgeler ile gösterildi. Türlerin kök, skapus ve yaprakları genel olarak benzer olmasına rağmen hücrelerinin diziliş ve boyutlarında farklılıklar gözlendi. Yaprakların alt ve üst yüzeyinden alınan yüzeysel kesitlerde yaprağın alt ve üst kısmında bulunan stoma ve epidermis hücrelerinin özellikleri, sayısı ve stoma indeksi belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study the morfological and anatomical characteristics of Bellevalia clusiana Griseb. and Bellevalia tauri Feinbrun species which are endemic and belong to Liliaceae family has been identified. In anatomical investigation the structure of the root, scape, and leaf of species were examined. Anatomical similarities and differences between these species were determined. The conclusions were showed by photographs and pictures. Although the general structure of the roots, scape and leaf of species similar became, showed that different arangement and dimension. The stoma and epidermis cells and their characteristics were determined and also the quantity of stoma and epidermis cells became clear and the stoma index were calculated in cross-section of the abaxial and adoxial surface of the leaves.