Dane mısırda farklı fenolojik dönemlerdeki kısıtlı su uygulamalarının verim ve verim öğelerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of the restricted water applications in different phenological periods on the maize grain yield and yield
- Tez No: 335379
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, fenolojik dönem, kısıtlı su, verim ve verim öğeleri, Maize, phenological peiod, restricted irrigation, grain yield and yield components
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma 2012 yılında Konya-Karapınar koşullarında Sakarya hibrit mısır çeşidinin farklı fenolojik dönemlerdeki kısıntılı sulamaya gösterdikleri tepkileri belirlemek için yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Blokları Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada 3 sulama konusu (S100; buharlaşmanın tamamı, S70; buharlaşmanın %70?i, S40; buharlaşmanın % 40?ı ), 4 sulama dönemi (vejetatif, tepe püskülü, tozlaşma ve süt olum dönemleri uygulamaları) konuları incelenmiştir. Su tüketimi A sınıfı buharlaşma kabı kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada tane verimi, koçan uzunluğu ve çapı, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, çiçeklenme gün sayısı, koçanda tane sayısı ve ağırlığı, tane/koçan oranı, bin tane ağırlığı, tane nemi, yaprak sayısı, yaprak alanı, sömek çapı, hektolitre ağırlığı, fizyolojik olum süresi özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda tane verimi, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve bitki boyu özelliklerinde sulama konusu ve uygulama dönemi etkileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. En yüksek tane verimi 992,51 kg/da ile süt olumu x S100 interaksiyonundan elde edilirken en düşük tane verimi ise 816,69 kg/da ile süt olum dönemindeki S40 konusundan elde edilmiştir. Araştırma sonucunda mısır yetiştirciliğinde fenolojik döneme göre sulamanın etkisinin değiştiği ortaya çıkmıştır. Tane mısırda vejetatif dönemde yapılan su kısıntılarının tepe püskülü, tozlaşma ve süt olumu döneminde yapılan kısıntılara göre verimde daha az düşüşe neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the responses of Sakarya hybrid corn variety in different phenological period, different restricted irrigation at Konya-Karapınar conditions in 2012. In the research was arranged with respect to the Randomized Complete Block Experimential Design as Split Plot four replications. In the research three irrigation application (S100 ; all of evaporation, S70 ; 70% of evaporation and S40 ;40% of evaporation), and four phenological period (vegetative period, tasseling formation, pollination and milk stage) were investigated. Water consumption is determined by the class A pan . In the study; grain yield, ear length and diameter, plant height, first ear height, number of flowering days, grain number and weight per ear, grain / ear ratio, thousand kernel weight, seed moisture content , number of leaves, leaf area , cob central diameter, hectoliter weight , physiological maturity duration parameters were studied. According to the results; effects of different irrigation application and phenological period on grain yield, number of grains per ear, grain weight per ear, thousand grain weight and plant height were statistically significant. According to the results of research, the highest grain yield was obtaining with 992.15 kg da-1 from milk stage x S100. The low yield was obtained from milk stage x S40 as 816.69 kg da-1. According to the findings, phenological period changes compared to the effect of irrigation in maize agronomy. Water shortages can applied at vegetative period was caused less to yield reduction according to tasseling formation, pollination and milk stage.