An Investigation on the design of filters for cracked clay cores embankment dams
Dolgu barajlardaki çallamış kil çekirdeklerin süzgeç tasarımı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 33576
  2. Yazar: TANFER H. GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filter, Laboratory Test Clay, Dam, Embankment Erosion, Permeability
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZ DOLGU BARAJLARDAKİ ÇATLAMIŞ KİL ÇEKİRDEKLESİN SÜZGEÇ TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜRLER, Tanf er H. Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Pro£Dr. Türker M1RATA Mart, 1993, 86 sayfa Son yıllarda, geleneksel tane boyutu ölçütlerine dayandırılarak tasarlanan süzgeçlerin, dolgu barajlardaki çatlamış kil çekirdeklerin içsel aşınmalarını önlemedeki yeterliliği kimi araştırmacılarca sorgulanmış ve bu amaca yönelik süzgeçleri denetlemek için değişik deneyler önerilmiştir. Bu çalışmada, üç değişik inorganic kil için, çatlamış kil çekirdekleri koruyucu süzgeç taşanını için son yıllarda önerilen Tam Süzgeç Deneyi uygulanmış, değiştirilmiş ve İğne Deliği Süzgeç Deneyi ile karşılaştınlmıştır. En küçük boyuttaki kil kümelerinin kullanıldığı Tam Süzgeç Deneyi'nin, çatlamış kil çekirdekler için gereksiz incelikte süzgeçler verdiği ve deney sırasında kil asıltısını karıştırmanın sonuçlan etkilemediği görülmüştür. Kilin gerçek tane dağılımının kullanıldığı ve denenen süzgeç üzerindeki İdi asıltısının karıştırıldığı, değiştirilmiş Tam Süzgeç Deneyi, İğne Deliği Süzgeç Deneyi ile yakın sonuçlar vermiştir. Tam Süzgeç Deneyi'nin değiştirilmiş biçiminin, İğne Deliği Süzgeç Deneyi sonuçlarının doğrudan denetlenmesinde kullanılabilecek oldukça basit bir yöntem olduğu sonucuna vanlmıştır. Anahtar Kelimden Süzgeç, Laboratuvar Deneyi, Kil, Baraj, Dolgu, Aşınma, Geçirgenlik. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 624.01.01 IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE DESIGN OF FILTERS FOR CRACKED CLAY CORES OF EMBANKMENT DAMS GÜRLER, Tanfer H. M.S. Thesis in Civil Engineering Supervisor: Pro£Dr. Türker MtRATA March, 1993, 86 pages In recent years, the effectiveness of a filter, designed on the basis of the conventional grain size criteria, in preventing the internal erosion of a cracked clay core of an embankment dam has been questioned by a number of researchers, and a number of tests have been proposed for checking the filters designed for this purpose. In this study, the Perfect Filter Test recently proposed for the design of protective filters for cracked clay cores, has been tried, modified, and compared with the Pinhole Filter Test, for three different inorganic clays. It was found that the Perfect Filter Test using clay floes results in unnecessarily fine filters, and that the results are independent of whether the soil suspension is stirred or not The modified form of th& Perfect Filter Test using actual grading of core material and stirring the soil suspension above the test filter, gives nearly identical results as the Pinhole Filter Test It was concluded that the modified form of the Perfect Filter Test is a direct and fairly simple means of checking the results of the Pinhole Filter Test