Effects of some selected additives on the behaviour of asphalt cement and mixtures
Belirli katkı malzemelerinin asfalt çimento ve karışımları davranışına etkisi
- Tez No: 33575
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katkı malzemeleri, suyun olumsuz etkisi, fiziksel testler, Marshall stabilite ve akma, indirekt çekme dayanımı, Marshall stabilite oranı, Marshall stabilite-akma oranı, indirekt çekme dayanımı oranı, Additives, moisture induce damage, physical tests, Marshall stability and flow, Indirect tensile strength, Marshall stability ratio, Marshall stability-flow ratio, Indirect tensile strength ratio
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ BELİRLİ KATKI MALZEMELERİNİN ASFALT ÇİMENTO VE KARIŞIMLARI DAVRANIŞINA ETKİSİ ŞAMUO?LU, Kurtuluş Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüştü YÜCE Ocak, 1993, 106 sayfa. Bu çalışmada Wetfix I ve Lilamin VP 75P (soyulmayı önleyici katkılar) ile Chemcrete adlı katkı malzemelerinin iki değişik asfalt çimentosu üzerindeki etkileri araştırıldı. Katkılı ve katkısız, 16 değişik asfalt çimentosunun fiziksel deneyleri yapıldı. Yukarıda belirtilen katkı malzemeleri ve lastik kullanılarak optimum bitüm yüzdesinde (5.0 %) hazırlanan asfalt betonu karışımları deneye tabi tutuldu. Katkı malzemeli asfaltların özellikleri (hem orjinal hem de ısıtma kaybından sonra) 4°C ve 25°C da penetrasyon, yumuşama noktası, 135°C de kinematik viskosite, düktilite, ısıtma kaybı, parlama noktası, leke tayini, trikloretilende çözünürlük ve özgül ağırlık deneyleri yapılarak karar verildi. Değerlendirme için penetrasyon indeksi, penetrasyon oranı, sıcaklık hassasiyeti ve çatlama sıcaklığı parametreleri seçildi.Marshall stabilite oranı, Marshall stabilite-akma oranı ve indirekt çekme dayanımı oranı ve suyun zararına karşı dayanım gibi mühendislik parametrelerini belirlemek için Marshall stabilite ve akma, indirekt çekme dayanımı, vakumla boşlukların su ile doldurulması ve Lottman yöntemi deneyleri katkılı onbir asfalt beton karışım serisi üzerinde uygulandı. Asfalt üstyapı problemlerinin birçok çeşidini Türkiye'de görmek mümkündür. Belirli katkı malzemelerinin bu problemleri azalttığı görülmüştür. Bu nedenle katkı malzemelerinin etkisini, deneysel metotlarla belirleyen bir yöntem bu çalışmada geliştirilmiştir. Ayrıca suyun olumsuz etkisi ve çeşitli dozajlardaki farklı katkı malzemelerinin iki değişik asfalt çimentosuna etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SOME SELECTED ADDITIVES ON THE BEHAVIOUR OF ASPHALT CEMENT AND MIXTURES ŞAMLIO?LU, Kurtuluş M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüştü YÜCE January, 1993, 106 pages. In this study effects of Wetfix I and Lilamin VP 75P (anti- stripping additives), and Chemcrete on two different asphalt cements were investigated. Physical tests were performed on 16 different asphalt cement blends with or without an additive. In addition to the three additives mentioned above, asphalt concrete mixes were prepared and tested using rubber at optimum asphalt content levels (5.0 %). The properties of the modified asphalts (both original and thin-film oven aged) were determined using penetration at 4°C and 25°C, softening point, kinematic viscosity at 135°C, ductility, loss on heating, flash point, spot test, solubility in trichloroethylene and specific gravity tests. Penetration index, penetration ratio, temperature susceptibility, and cracking temperature were selected as the parameters for evaluation. iiiMarshall stability and flew, indirect tensile strength, vacuun saturation and Lottman treatment tests were conducted en eleven series of asphalt concrete mixes containing additives to estimate some engineering parameters such as Marshall stability ratio, Marshall stability flow ratio, and indirect tensile strength ratio and resistance against moisture damage. A variety of major asphalt pavement problems continue to exist in Türkiye. A number of asphalt additives appear promising in alleviating these problems. Therefore in this study, a procedure for testing the effectiveness of additives has been developed and the effects of water damage, the effects of different additives and the effects of additive dosage on two different asphalt cements were evaluated.