Effect of the maximum size of crushed aggregate on the compressive strength of concrete
Kırmataş agrega maksimum boyutunun beton dayanımı üzerindeki etkileri
- Tez No: 33592
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maximum Aggregate Size, Concrete, Compressive Strength
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz KIRMATAŞ ABREGA MAKSİMUM BOYUTUNUN BETON DAYANIMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ALTUNSU, Halil Tuncay Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. ERDO?AN Ağustos, 1993, 78 sayfa. Bu çalışma maksimum kırmataş agrega boyutunun, beton basınç dayanımı üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Kırmataş agrega maksimum boyutunun etkilerini araştırmak lîzere maksimum agrega boyutu Smm, 16mm,32mm ve 63mm olan agrega gradasyonu ve 200, 300, 600 kg/m^ olarak üç değişik dosaj kullanılmıştır. Çimento miktarı 600 kg/m^ olan beton için bir superakışkanlaşt ırıcı kullanılmıştır. Turn betonların çökme değerleri 5-8 cm olarak tutulmuştur. Toplam olarak çeşitli miktarda çimento içeren ve çeşitli gradasyondaki değişik maksimum agrega boyutları olan 12 değişik tip beton3, 7, 28, 56 ve 91 günlerde test ed i 1 mistir. Boy 1 ece araştirma boyunca ( her bir tip için 15 numune) toplam 180 standard küp numune test edilmiştir. ',*'?? Gerçekleştirilen basınç testlerinin sonucuna göre, az miktarda çimento içeren karışımlarda 63 mm maksimum kîrmataş agrega boyutlu betonl arda, daha küçük maksimum boyutlu agregalar ile yapilan betonlara göre daha yüksek basınç dayanimlari elde edi 1 mektedir. Diğer taraftan yüksek miktarda pimento içeren karişımlar için küçük maksimum agrega boyutu ile yapilan betonlar daha yüksek d ay ani m vermektedir. Hernekadar maksimum agrega boyutu 8mm, 16mm ve 32mm olan agrega ile yapılan betonlar arasında basınç dayanımı bakimindan az bir fark bulunmakta isede, daha fazla çimento miktari içeren karışımlar için en küpük maksimum agrega boyutu ile yapılan beton az da olsa daha yüksek dayanım vermektedir. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF THE MAXIMUM SIZE OF CRUSHED AGGREGATE ON THE COMPRESSIVE STRENGTH OF CONCRETE ALTUNSU, Halil Tuncay M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan August, 1993, 7B pages. This study was made to investigate the effects of maximum aggregate size of crushed aggregate on the compressive strength of concretes with different cement contents. In order to investigate the effect of maximum size aggregate,four different gradations with their maximum aggregate size being equal to 8 mm, 16 mm, 32 mm and 63 mm were used with three different cement contents of 200, 300 and 600 kg/m^.A superplast icizi ng agent was selected for use with the 600 kg/m^ cement content type of concrete.All the concretes had a slump value between 5 - 8 cm.Totally 12 different types of concrete with varying amounts of cement contents and varying gradations of different maximum aggregates sizes were tested on 3, 7, 28, 56 and 91 days. mThus a total of 180 standard cubic specimens ( 15 specimens for each type of concrete ) were tested throughout the investigation. The compressive strength tests show that for lean mixes concretes made with a maximum crushed aggregate size of 63 mm give higher compressive strengths than the concretes made with smaller maximum aggregate sizes. On the other hand rich concretes made with smaller maximum size aggregate exhibit higher strengths. Although the compressive strengths of concretes obtained by using the aggregates having 8 mm, 16 mm and 32 mm maximum sizes are close to each other, the concretes made with the smallest size maximum aggregate give slightly higher compressive strengths when a high amount of cement content is used.