Engelli bireye sahip ebeveynlerde sporun yaşam kalitesine etkisi
The effect of sport on quality of life in parents who have disabled i?ndividual
- Tez No: 336014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Engelli Birey, Ebeveyn, Yaşam kalitesi, Spor, Disabled Individual, Parents, Quality of Life, Sport
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada, engelli bireye sahip ebeveynlerde sporun yaşam kalitesine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya 164 engelli bireye sahip ebeveyn (132 anne ve 32 baba) katılmıştır. Çalışmada, araştırmacı tarafından hazırlanan Aile Bilgi Formu, ebeveynlerin ve engelli bireylerin demografik bilgilerine ulaşma amaçlı kullanılmıştır. Ebeveynlerin yaşam kalitesini ölçmeye yönelik Eser ve diğerlerinin (1999) Türkçe?ye uyarladığı Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu (WHOQOL-BREF) ve ebeveynlerin fiziksel aktivite düzeylerini ölçmek için Öztürk?ün (2005) Türkçe?ye uyarladığı Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi -Kısa Form (IPAQ) kullanılmıştır. Anketler uygulanmadan önce çalışmanın içeriği, anket ve uygulaması ile ilgili bilgiler araştırmacı tarafından ebeveynlere aktarılmış ve bu doğrultuda ebeveynlerin çalışmaya dahil olması gönüllü olarak gerçekleşmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiksel işlemler uygulandıktan sonra, Independent Samples T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One- Way-ANOVA), gruplar arası farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla da Post Hoc test olarak Tukey ve LSD testleri, bağımsız değişkenlerin birden fazla bağımlı değişken üzerindeki etkisini incelemek amacıyla da çoklu varyans analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla ki-kare, ölçekten alınan puanların her alt boyut için ilişki düzeyini saptamak amacıyla Pearson Korelasyon testi yapılmıştır. Sonuç olarak, engelli çocuğa sahip spor yapan ebeveynlerin yaşam kalitesinin, engelli çocuğa sahip spor yapmayan ebeveynlerden yüksek olduğu ve spor yapmanın engelli bireye sahip ebeveynlerin yaşam kalitesini yükselttiği belirlenmiştir. Engelli bireyin spor yapma düzeyi ile ebeveynlerin spor düzeyleri arasında da bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research it was aimed to examine the quality of life in parents who have disabled individual. With this aim, 164 parents (132 Mother, 32 Father) who have disabled individual participated in this study. In this study, a Family Information Form, which was prepared by the researcher, was used to reach the demographic informations of parents and disabled individuals. With the aim of measuring the quality of life in parents, World Health Organization Quality of Life-Bref Form (WHOQOL-BREF), which was adopted to Turkish by Eser and his friends (1999) and for measuring the level of physical activity of parents, International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ), which was adoped to Turkish by Öztürk (2005) were used in the study. Before the questionnaires were applied, the content of the study, the informations about the questionnaires and application had been transferred to the parents by the researcher and with this, the joining of the parents to the study was carried out voluntarily.After the descriptive statistical processes had been applied in the analysis of datas, an Independant T-Test and One Way-ANOVA, to detect from which groups the differences between the groups originate, Tukey and LSD test as Post Hoc tests and to examine the effect of independent tests on multiple dependent tests, Multiple Variance Analsis (MANOVA) were used. To detect whether there is a relationship between the variants a Chi-Square Test and for detecting the relationship level of the scores obtained from the questionnaire for each sub-dimension, a Pearson Correlation test was done.As a result, the fact that the quality of life parents who have disabled individual and doing sport was found to be at a higher level of those who have individual but not doing sport. In addition to this doing sport was detected to increase the quality of life parents who have a disabled individual. It was found that there is a relationship between the level of doing sport of an individual and the level of exercise of families.