Siirt merkez ilçesinin coğrafi etüdü
Geographical survey of central district of Siirt
  1. Tez No: 336047
  2. Yazar: CANAN AYBERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Siirt merkez ilçesi, Nüfus, İklim, Tarım, Central district of Siirt, population, climate, agriculture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Siirt Merkez İlçesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nin Dicle bölümünün kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. İdari bakımdan Siirt ilinin merkez ilçesini oluşturan araştırma sahası Batman Şehrine 94, Diyarbakır Şehrine 216, Van?a 253 km uzaklıkta yer almaktadır. Araştırma sahasının sınırları, Siirt merkez ilçesinin sınırları esas alınarak belirlenmiştir. Araştırma sahası Dicle Nehri?nin su toplama alanlarından birini oluşturmaktadır. Karasal iklimin etkilerinin görüldüğü yöre yıl içinde 669,2 mm yağış alır. Yağışmiktarının düşük olmasının yanında yazlar da çok sıcak geçmektedir. Bu durum tarımı olumsuz etkilemekte ve su sorunu yaşanmasına sebep olmaktadır. Siirt geniş yapraklı ağaçlardan oluşan orman kuşağı ile bozkır kuşağı arasındadır. Yörede en yaygın bitki örtüsü bozkırdır. Bunun yanında azda olsa tahrip edilmiş meşe ormanları yer almaktadır. Araştırma sahasında bitki örtüsünün zayıf olması ve az olan meşe ormanlarının da tahrip edilmesi erozyonun şiddetini artırmaktadır. Erozyonu önlemek için tedbirler alınmalıdır. 2011 yılında araştırma sahasının nüfusu 144.947 kişidir. Halkın başlıca geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve el sanatlarıdır. Belli başlı tarım ürünleri buğday, arpa, mercimek, nohut, tütün, üzüm ve meşhur Siirt fıstığıdır. Hayvancılık çok modern usullerle olmamakla birilikte çoğunlukla küçükbaş hayvancılık şeklinde sürdürülmektedir. Yörede tarım ve hayvancılık doğal şartlara bağlı olarak yapılmaktadır. Bu durum verimi düşürmekte ve üretimde yıllara göre dalgalanmalar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden tarım ve hayvancılık modern usullerle yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The central district of Siirt, which constitutes the survey area, is located in the northeast part Tigris section of Southeastern Anatolia Region. The distances between the central distinct of Siirt province and Batman, Van and Diyarbakır provinces are 94, 216 and 253 km respectively. The survey area boundaries were determined on the basis of the borders of the central district of Siirt. Survey area constitutes one of the catchment areas ofRiver Tigris. The region which features continental climate receives 669.2 mm of annual rainfall.As well as low precipitation, summers are hot in this climate zone and this affects agricultural practice negatively and lead to water shortage. Siirt is located between forest belt consisting of broad-leafed trees and steppe zone. The most common vegetation cover in the region is steppe. In addition, there are leastwise destroyed oak forests. Having weak vegetation in the survey area and destroyed oak forests increase the severity of erosion. Measures should be taken to prevent erosion. The population of the survey area is 144.947 in 2011.The main sources of income of the people in this region are agriculture, animal husbandry and handicrafts.The major agricultural products are wheat, barley, lentil, chickpea, tobacco, grapes and famous Siirt pistachio. Especially, sheep and goats breeding constitute the great majority of animal husbandry in the region. Farming practices and animal husbandry heavily depend on natural conditions in the region. This leads to decreases in yield and year-toyear fluctuation in production. Therefore, modern agricultural practices and animal husbandry procedures should be carried out.