Örgütsel adalet algısının örgüte bağlılık aracılığıyla üretkenliğe aykırı çalışma davranışlarına etkisinde kuruma güvenin rolü
The affect of organizational justice perception and organizational commitment at the counterproductive work behaviours and the role of organizational trust
- Tez No: 336213
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ERDEM ARTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Justice Perception, Organizational Commitment, Counterproductive Work Behaviours, Organizational Trus
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hızla değişen teknolojiye uyum sağlayabilmek ve dünya pazarlarında etkin konuma gelebilmek isteyen kurumlar, başarılı olabilmek ve hedeflerine ulaşabilmek için doğru stratejilere ve bu stratejilerine uygun bir yapılanmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Araştırma konusunun belirlenmesinde, insan kaynağının kurumun başarısında sonuca etki eden faktörlerin başında gelmesi öncülük etmiştir. Bu bağlamda örgütsel adalet algısı, kuruma güven, örgüte bağlılık ve çalışanların üretkenliğe aykırı çalışma davranışları sergilemememe eğiliminin yükselmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada; örgütsel adalet algısının örgüte bağlılık aracılığıyla üretkenliğe aykırı çalışma davranışlarını etkileyeceği ve kuruma güvenin, örgütsel adalet algısı ile örgüte bağlılık arasındaki ilişkinin şiddetini değiştireceği test edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 363 kişinin cevapları dikkate alındığında Örgütsel adalet algısı ve örgüte bağlılık yükseldikçe, üretkenliğe aykırı çalışma davranışları yapmama eğilimi yükselmektedir. Kuruma güvenin örgüte bağlılığa yüksek katkı sağladığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Örgütsel Adalet Algısı, Örgüte Bağlılık, Üretkenliğe Aykırı Çalışma Davranışları, Kuruma Güven
Özet (Çeviri)
Institutions that are able to adapt to rapidly changing technology and willing to reach active position in world markets requires right strategies and a structure that appropriate to these strategies for being succesful and achieving their objectives. Human resources, that the leader factor affecting the results of the success of institution, has led being determined of the subject of this study. Concordantly, trend toward organizational justice perception, organizatinal trust, organizational commitment and not displaying counter-productive work behaviours of the workers gained in importance. In this study, the affect of organizational justice perception via organizational commitment at counterproductive work behaviours and whether organizational trust changes the relation level between organizational justice perception and organizational orginizational commitment has been tested. Considering the responses of 363 people included in this study, if the organizational justice perception and organizational commitment increases, counterproductive work behaviours will increases. Organizational trust have been shown to make a major contribution to the organizational commitment.