Avrupa Birliği ortak çerçeve programına göre Türkiye ve Finlandiya Temel İngilizce öğretim programlarının karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of English language curriculum for primary education in Turkey and Finland according to common European framework for languages
- Tez No: 336317
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, İngilizce, Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı, dil becerileri, curriculum, English, CEFr, language skills
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada Türkiye Milli Eğitim Temel İngilizce Öğretim Programı?nda yer alan becerilerle ilgili kazanımların ve Finlandiya Milli Eğitim Temel İngilizce Öğretim Programı?nda yer alan kazanımların Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı?na uygunluk derecesi ve programlar arasındaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma soruları dikkate alınarak, araştırma doküman incelemesine dayalı yürütülmüş, nitel araştırma model ve desenleri kullanılmış betimsel bir araştırmadır. Araştırma sorularının öngördüğü şekilde, araştırmada ilk olarak beceriler `dinleme?, `konuşma?, `okuma? ve `yazma? olmak üzere dört ana temada toplanmıştır. Bu temalar doküman analizinin temel kategorileri haline getirilmiştir. Bu dört tema alanına yönelik kodlar geliştirilmiştir. Oluşturulan tema ve kodlara dayalı içerik analizinde cümle ve paragraflar analiz birimi olarak ele alınmıştır. Veriler bu kategorilere göre tanımlanmış ve yorumlanmıştır. Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı?na göre, Türkiye 4. sınıf İngilizce Öğretim Programı?nda yer alan kazanımların A1 düzeyinde ve 8. sınıf programınında da genelde A2 düzeyinde olduğu anlaşılmıştır. Finlandiya 3. sınıf İngilizce Öğretim Programı?ndaki kazanımların ise, yine A1 düzeyinde, 9.sınıf kazanımlarının da A2 ve B1 düzeylerinde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı?nda yer alan kazanımlar dikkate alınarak incelenen Türkiye ve Finlandiya Temel İngilizce Öğretim Programları?nın dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerileriyle ilgili olan kazanımların bazılarının benzer bazılarının da farklı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu araştırma, program geliştirme uzmanlarına, okullarda yaşadıkları problemlerin çözümü için öğretmenlere ve gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the similarities, differences and compliance for the attainments and skills between the English Language Curriculum for primary education in Turkey and in Finland and Common European Framework for languages. This research is a descriptive research based on the document analysis considered with research questions, made use of qualitative models and designs. The skills are collected at four main themes as listening, speaking, reading and writing in line with the vision of research questions. These themes were formed the basic categories of document analysis. Some codes were improved to these four themes field. Sentences and paragraphs were handled as analysis unit in the content analysis creating themes and codes. Datas were described and commented referring to these categories According to the CEFr, it was understood that the attainments of the 4th grade English Language Curriculum in Turkey are A1 level and the 8th grade English Language Curriculum in Turkey is generally A2 level. It was found the findings that the attainments of the 3rd grade English Language Curriculum in Finland are also A1 level, the 9th grade attainments are A2 level and B1 level. The results revealed that Turkey?s and Finland?s English Language Curriculum for primary education?s four skills were examined according to the CEFr?s attainments, some of the attainments are similar and some of the attainments are different. This research will shed light to curriculum development experts, teachers to solve the problems experienced at schools and for future researches.