In-service EFL teachers self-efficacy beliefs for technology integration: Insights from Fatih Project
Hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin teknoloji entegrasyonuyla ilgili öz-yeterlilik inanışları: Fatih Projesinden alıntılar
  1. Tez No: 336316
  2. Yazar: PINAR YENİ PALABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AMANDA JANE AUDREY YEŞİLBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlilik İnanışları, Öğretmen Öz-yeterliliği, Teknolojiye Uyum Sağlama, Fatih Projesi, Self-efficacy Beliefs, Teacher Self-efficacy, Technology Integration, Fatih Project
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin teknolojiye uyum sağlamayla ilgili öz-yeterlilik inanışlarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışma ayrıca öğretmenlerin algısal İngilizce yeterliliğini, teknolojiye uyum sağlamayı etkileyen faktörleri ve teknolojiye uyum sağlamayla ilgili gerçek uygulamalarla algısal öz yeterlilik arasındaki farkı incelemiştir. Buçalışma açıklayıcı karma yöntem modelini kullanmıştır, bu sebeple veriler iki aşamada toplanmıştır. Çalışmanın nicel aşamasına Sakarya ili Fatih projesi pilot okullarında çalışan 114 lise İngilizce öğretmeni katılmıştır. Anket verileri teknolojiye uyum sağlama öz yeterlilik ölçeği ile toplanmıştır. Nitel aşamada ise 12 gönüllü İngilizce öğretmeni ile yapılandırılmış görüşmeler düzenlenmiş ve ardından yarı yapılandırılmış gözlem kılavuzu ile 3 öğretmenin sınıfında ders gözlemi uygulaması yapılmıştır. Araştırma bulguları katılımcıların teknolojiye uyum sağlamayla ilgili algısal öz yeterlilik inanışlarının yüksek seviyede olduğunu ve algısal İngilizce yeterliliklerinin de yüksek olduğunu göstermiştir. Demografik değişkenlerle ilgili olarak ise, teknolojiye uyum sağlama öz yeterliliği açısından tek yönlü ANOVA cinsiyet ve bilgisayar kullanımıyla ilgili belirgin farklar ortaya koymuştur. İlâveten İngilizce yeterliliği ve teknolojiye uyum sağlama öz yeterliliği arasında güçlü ve olumlu bir ilişki bulunmuştur. Görüşme sonuçlarıyla ilgili olarak ise öğretmenlerin teknolojiye uyum sağlama uygulamalarını etkileyen dış/çevresel ve kişisel faktörler keşfedildi. Çalışmanın son bulgusu hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin teknolojiye uyum sağlama algısal öz yeterliliği ile sınıf içi gerçek uygulamaları arasında bir uyuşmazlık olduğunu göstermiştir. Fatih projesinin uygulamasıyla ilgili pek çok önemli olası sonuçlar ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to explore the self-efficacy beliefs of in-service English as a foreign language (EFL) teachers for technology integration. This study has also examined teachers? perceived English language proficiency, the factors influencing the integration of technology and the difference between actual practices for technology integration and perceived self-efficacy for technology integration. This study employed an explanatory mixed method design, and the quantitative and qualitative data were collected in two phases. 114 in-service English language teachers working in the Fatih project pilot study high schools of Sakarya participated in the quantitative phase of the study. The quantitative survey data were gathered through a scale designed to measure self-efficacy for technology integration. In the qualitative phase, structured interviews were conducted with 12 volunteer teachers of English, and then classroom observations of 3 teachers? classes were implemented via semi structured observation guide. The findings of the study revealed that the participants reported high levels of perceived self-efficacy beliefs for technology integration, and their perceived level of English proficiency was also high. Concerning demographic variables, one-way ANOVA indicated significant differences for gender and computer use in self-efficacy for technology integration. In addition, there was a strong and positive correlation between English language proficiency and self-efficacy for technology integration. With respect to interview results, external/environmental and personal factors explored affecting teachers? technology integration practices. The last finding of the study indicated a mismatch between perceived self-efficacy beliefs for technology integration and actual classroom practices of in-service English language teachers. Several crucial implications for the implementation of Fatih project were proposed.