Devinim merkezli işlenen müzik dersinin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin ders başarısı ve benlik saygısı düzeylerine etkisi
The effect of movement based music lesson on achievement and self-esteem level of sixth grade students
- Tez No: 336329
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KALYONCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Devinim merkezli öğretim, ilköğretim müzik dersi, ders başarısı, benlik saygısı, ergenlik, Movement based teaching, elementary school music lesson, achievement, self-esteem, adolescence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma; devinim merkezli işlenen müzik dersinin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin ders başarısı ve benlik saygısı düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, hali hazırda uygulanmakta olan gelenekselleşmiş müzik öğretim yöntemleriyle devinim merkezli öğretimin başarı ve benlik saygısı düzeyine etkileri karşılaştırılmıştır. Araştırma modeli olarak; deneysel modellerden ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. 13 haftalık deney sürecinin başında; çalışma grubunu tanımak amacıyla, öğrencilerden kişisel bilgi formunu doldurmaları istenmiştir. Araştırma verileri ise, deney sürecinin başlangıç ve bitiminde, araştırmacı tarafından geliştirilen Müzik Dersi Başarı Testi ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin başarı testi ve benlik saygısı envanterinden aldıkları puanların gruplar arası karşılaştırılmasında non-parametrik testlerden Mann-Whitney U testi; ön-test ve son-test değerleri arasındaki farkları saptamak için ise, Wilcoxon ilişkili iki örneklem testi kullanılmıştır. Verilerin analiz sonuçlarına göre; devinim merkezli işlenen müzik derslerinin, müzik dersi başarı testinin müziksel bilgileri anlama, müziksel algılama ve teşhis etme ve müziksel bilgileri uygulama bölümlerinin her üçünde de, kontrol grubunda uygulanan yönteme kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark yarattığı saptanmıştır. Benlik saygısı envanterinden alınan puanların ön-test son-test sonuçlarına göre, her iki yöntemin de genel özsaygı ve ev-aile özsaygısı düzeylerine istatistiksel olarak anlamlı bir etki yapmadıkları, deney grubunda uygulanan yöntemin sosyal özsaygı düzeyinde; kontrol grubunda uygulanan yöntemin ise akademik ve toplam özsaygı düzeylerinde ön-test ve son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yarattığı bulgusuna ulaşılmıştır. Son-test puanlarının karşılaştırılması ise; istatistiksel olarak, her iki yöntemin de benlik saygısı düzeyleri üzerinde benzer etki yaptığını göstermektedir. Sonuç olarak, devinim merkezli işlenen müzik dersinin öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediği fakat benlik saygısı düzeylerine istatistiksel olarak anlamlı bir etki yapmadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to determine the effect of movement based music education on achievement and self-esteem level of sixth grade students. In this survey, the effect of the present traditional methods being carried out and movement oriented education on achievement and self-esteem level were compared. The pre-test post-test with control groups research design which is one of the experimental models was used. Personal Data Form was used to acknowledge experiment and control groups at the beginning of the 13-week-survey. Achievement Test in Music Lesson for Sixth Grade and Coopersmith Self-Esteem Inventory were used to gather data. To analyse data gathered from test and inventory, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 17.0 was used. The experiment and control groups' students' between groups points were compared using non-parametric Mann-Whitney U test and differences between pre-test post-test points were compared using Wilcoxon test. According to data analysis movement based music lessons were statistically significant on musical understanding, musical audiation and identification and application of musical knowledge. There wasn't any significant differences found between experiment and control groups on general and home-parents self-esteem level. A significant difference found in the experiment group's points on social-self peers self-esteem level, and control group's points on academic and total self-esteem level. According to post-test comparison, that both methods had similar effects on self esteem levels was found. To conclude, it can be said that whereas movement based music lesson affected students achievement in music lesson, statistically significant effect on students' self-estem level was not found.