Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının sosyobilimsel bir konudaki (GDO'lu besinler) öğretim öz yeterlilikleri ve bu yeterliliklerin epistemolojik inançlar ile ilişkileri
Preservice science teachers teaching efficacy beliefs about a socioscientific issue (GM foods) and the relationships between efficacy beliefs and epistemological beliefs
  1. Tez No: 336336
  2. Yazar: SEDA BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel konular, öz yeterlilik, epistemolojik inançlar, fen ve teknoloji öğretmen adayı, Socioscientific issues, self-efficacy, epistemological beliefs, preservice science teacher
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sosyobilimsel konuların öğretimi Türkiye?nin de dâhil olduğu birçok ülkede önem kazanmaya başlamıştır. Bu konuların öğretiminde öğretmenlerin deneyimli olması ve yüksek öz yeterlilik inançlarına sahip olmaları gereklidir. Bu çalışmada fen ve teknoloji öğretmen adaylarının bir sosyobilimsel konu olan GDO? lu besinlerin öğretimi ile ilgili öz yeterlilik inançları incelenmiş ve bu inançlar ile epistemolojik inançlar arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Çalışmada üç farklı üniversiteden 382 fen ve teknoloji öğretmen adayına epistemolojik inançlar ile GDO? lu besinlerin öğretimine yönelik öz yeterlilik ölçekleri uygulanmıştır. Betimsel ve çıkarımsal istatistiklerle veriler analiz edilmiştir. Sonuçlara bakıldığında öğretmen adaylarının GDO? lu besinlerin öğretiminde ortanın üzerinde bir öz yeterliliğe sahip oldukları ve bu öz yeterliliğin epistemolojik inançlardan etkilendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Teaching socioscientific issues gains importance in many countries such as Turkey. In teaching these issues, teachers should be experienced and hold high teaching efficacy beliefs. In the present study, it has been investigated the preservice science teachers? teaching efficacy beliefs about GM Foods, which is a socioscientific issue, and the relationships between epistemologies and the efficacy beliefs. The questionnaires titled `Self-efficacy beliefs? and `Teaching efficacy beliefs about GM foods? have been administered to 382 preservice science teachers at three universities. The findings have been analysed using both descriptive and inferential analysis. The results have showed that preservice science teachers hold moderately high teaching efficacy beliefs about GM foods and that these efficacy beliefs possessed relationships with epistemologies.