Somut ve sanal manipülatif destekli geometri öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin geometrik yapıları inşa etme ve çizmedeki başarılarına etkisi
Concrete and virtual manipulative-assisted teaching of geometry's impact on the success of building and drawing geometric structures of 5th grade students
  1. Tez No: 336340
  2. Yazar: TARIK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Somut ve sanal manipülatif kullanımı, uzamsal yetenek, geometrik düşünme düzeyleri, geometrik yapıları inşa etme ve çizme, Using concrete and virtual manipulative, spatial ability, geometric thinking levels, building and drawing geometric structures
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Somut ve sanal manipülatif destekli eğitimin 5. sınıf öğrencilerinin geometrik yapıları inşa etme ve çizme başarılarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Ayrıca öğrencilerin uzamsal yetenekleri ve geometrik düşünme düzeylerinin geometrik yapıları inşa etme ve çizme başarılarını etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın deneysel kısmında yarı deneysel desen kullanılmıştır. Ayrıca tarama araştırması yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın uygulaması, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul-Pendik ilçesindeki sosyo-ekonomik düzeyi orta seviyede olan bir ilköğretim okulundaki 56 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanması için araştırmacı tarafından 21 soruluk ?Geometrik Yapıları İnşa Etme ve Çizme Testi? ve 21 soruluk ?Uzamsal Yetenek Testi? geliştirilmiştir. Geliştirilen testlerden ?Geometrik Yapıları İnşa Etme ve Çizme Testi?nin güvenirlik katsayısı .75, ?Uzamsal Yetenek Testi?nin güvenirlik katsayısı .81 olarak bulunmuştur. Ayrıca van Hiele geometrik düşünme düzeyleri testi de araştırmacı tarafından kullanılmıştır. Araştırma sonucunda somut ve sanal manipülatif destekli eğitim alan öğrencilerin, ilköğretim matematik dersi öğretim programının öngördüğü şekilde eğitim alan gruba göre geometrik yapıları inşa etme ve çizme başarı testi puanlarının istatistiksel olarak anlamlı farklılıkları olduğu bulunmuştur. Her iki şekilde de eğitim alan öğrencilerin başarılarının arttığı, fakat somut ve sanal manipülatif destekli eğitim alan öğrencilerin performanslarının daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan araştırmada uzamsal yeteneği yüksek olan öğrencilerin geometrik yapıları inşa etme ve çizme konusunda daha başarılı oldukları bulunmuştur. Aynı zamanda elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin geometrik yapıları inşa etme ve çizme konusundaki başarısının, van Hiele geometrik düşünme düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulunmuştur. Fakat sıra ortalamaları dikkate alındığında geometrik düşünme düzeyleri arttıkça geometrik yapıları inşa etme ve çizme testi puanlarında da bir artış olduğu görülmüştür. Özetle bu sonuçlar öğrencilerin geometrik yapıları inşa etme ve çizme konusundaki başarılarının somut ve sanal manipülatif destekli eğitim, uzamsal yetenek, van Hiele geometrik düşünme seviyeleri ile ilişkili olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how concrete and virtual manipulative-assisted education affects 5th grade students' success and to reveal whether students' spatial abilities and levels of geometric thinking affects their success of building and drawing geometric structures or not. A quasi-experimental design was used in the experimental part of the study. In addition the screening research method was adopted. The research application was carried out in 2012-2013 academic year in a primary school in Pendik, Istanbul, on 56 students whose socio-economic condition was average level. For the collection of research data, 21-item“Building and drawing geometric structures achievement test”and the 21-item“spatial ability test”was developed by the researcher.“Geometric objects achievement test”reliability coefficient was found to be.75 and“spatial ability test”reliability coefficient was found to be .81. Van Hiele levels of geometric thinking test was also used by the researcher. As a result of research, building and drawing geometric structures achievement test scores of the students who took concrete and virtual manipulative-assisted education were found to be statistically significant different from building and drawing geometric structures achievement test scores of the students who took primary school mathematics curriculum. The students who were educated in both ways increased their achievements but the students who took concrete and virtual manipulative-supported education were more successful. Additionally, it was found that the students who have high spatial ability are more successful in building and drawing geometric structures. At the same time, according to the findings, the students' success on the building and drawing geometric structures didn't make a statistically significant difference according to the van Hiele levels of geometric thinking. But when the range averages were considered, increasing geometric thinking levels caused increasing success in building and drawing geometric structures achievement test scores. In summary, these results point out that the achievements of students on building and drawing geometric structures are associated with concrete and virtual manipulative-supported education, spatial ability and the Van Hiele levels of geometric thinking.