Özel eğitim öğretmenlerine sunulan mentorluk hizmeti (Bir eylem araştırması)
Mentorship service provided to special education teachers (A action research)
  1. Tez No: 336341
  2. Yazar: SENA İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TANRIVERDİ KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Öğretmenleri, Mentorluk, Stajyer Öğretmen, Mesleki Gelişim, Special Education Teachers, Mentorship, Novice Teacher, Professional Development
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada özel eğitim sınıfında çalışan stajyer özel eğitim öğretmenine sunulan mentorluk (danışmanlık) hizmetinin öğretmen ve öğrenciler açısından etkisi araştırılmıştır. Öncelikle sınıfın fiziksel ortamı tanımlanmış, öğrencilerin var olan performans düzeyleri; matematik, okuma yazma, hayat bilgisi, toplumsal uyum becerileri, dil ve iletişim becerileri olmak üzere beş alanda belirlenmiştir. Değerlendirilen alanlara yönelik seçilen öğretimsel amaçlar başarıya ulaşmıştır. Daha sonra öğrencilerin sınıf içerisindeki davranış sorunları tanımlanarak davranış değiştirme planı oluşturulmuştur. Bir yıl boyunca eğitim programının hazırlanması, uygulanması, uygulanan yöntemin seçimi, sınıfın fiziki şartlarının düzenlenmesi, davranış problemlerinin sağaltılması ve materyal seçimi danışman görüşmeleriyle şekillendirilmiştir. Araştırma eylem araştırması olarak oluşturulmuştur. Veriler, video, ses kayıtları, görüşme formları, kaba değerlendirme formları ve kontrol listeleri yoluyla hem süreç içinde hem de süreç sonunda Yrd. Doç. Dr. Arzu Kış tarafından değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışma Batı Karadeniz bölgesinde özel eğitim sınıfında uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre mentorluk sisteminin, stajyer özel eğitim öğretmenini sınıf yönetimi, etkinlik planlaması, öğretim yöntemlerinin seçimi ve uygulanışı, davranış yönetimi, aile eğitimi gibi alanlarda geliştirdiği, öğrencilere bireysel olarak seçilen amaçların başarıya ulaştığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmada stajyer özel eğitim öğretmeninin mesleğin ilk yılında öğrenciyi tanıma, işlevsel program oluşturma, idareci ve öğretmenlerle etkileşim kurma, teknoloji ve materyal eksikliği konularında daha fazla yardıma, yönlendirmeye ve eğitime ihtiyacı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of mentorship services, provided in special education classrooms for special education apprentices, in terms of teachers and students was investigated in this study. First, classroom settings were defined and the current performans levels were determined for five domain areas: math, reading and writing, life skills, community living and communication. The behavioral objectives, determined for each of these areas were accomplished. Then behavior support plans were developed for the behavior problems of students in the classroom. Preperation of educational programs, intervention, selection of the method, settings and arrangements, implementation of behavior support plans and selection of materials were the steps that were organized according to the meetings, held by the mentor of this study. Action research was the research design of this study. Intervention process was evaluated both during and after intervention by the mentor, Assisstant Professor Dr. Arzu Kış, via the data, video recordings, audio recordings, evaluation forms and check lists. This study was carried out at a special education classroom in a Elementary School in Karadeniz Ereğli. According to the findings of this research it was discovered that the mentorship system improved the special education apprentices in the areas of classroom management, activity planning, selection and intervention of the educational methods, behavior management and parental training. It was also proven that the behavioral objectives, selected individually for each student, were accomplished. Besides, it was determined that special education apprentices need more assistance, guidance and training on diagnosis of students, generating functional programs, interacting teachers and administrators, providing technology and materials in their first years.