Sosyal bilgiler dersinde tarih bilinci oluşturmada dizgeli öğretimin etkililiği
Effectiveness of systematic instruction on the achievement of history consciousness in social sciences course
  1. Tez No: 336385
  2. Yazar: BURCU SEZGİNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dizgeli Öğretim, Sosyal Bilgiler, Tarih Bilinci, Systematic Instruction, Social Studies, History Consciousness
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmada tarih bilinci oluşturmada dizgeli öğretimin etkililiğine bakılmıştır.Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel araştırma modeli çerçevesinde yürütülen çalışmada dizgeli öğretimin erişiye ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. İlköğretim 4. Sınıflardan oluşturulan iki grup üzerinde yürütülen araştırmada, kontrol grubunda, uygulamada olan öğretim programı, deney grubunda ise dizgeli öğretim işe koşulmuştur. Veriler, görüşme formu ve bilgi testi ile toplanmıştır. Hazırlanan test deney ve kontrol gruplarına uygulamadan önce ön test, uygulama sona erdikten sonra ise son test ve uygulamadan 8 hafta sonra da kalıcılık testi olarak verilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre;1. Deney grubunun sosyal bilgiler dersi bilgi, kavrama düzeyi ve toplam erişi ortalaması ile kontrol grubunun bilgi, kavrama düzeyi ve toplam erişi ortalaması arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.2. Deney grubunun sosyal bilgiler dersi uygulama düzeyi erişi ortalaması ile kontrol grubunun uygulama düzeyi erişi ortalaması arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.3. Deney grubunun sosyal bilgiler dersi bilgi, kavrama, uygulama düzeyi ve toplam kalıcılık puanları ile kontrol grubunun bilgi, kavrama, uygulama düzeyi ve toplam kalıcılık puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of systematic instruction on achivement of history consciousness was investigated.Research was conducted in the framework of pretest ? posttest control group experimental design model and effect of systematic instruction on achivement and retention was searched. During the research which was carried out on two different groups with students of grade 4, in the experimental group, systematic instruction was implemented, while available social studies curriculum was implemented in the control group. Data were collected through interview form and achivement test. The test was conducted to study groups as pretest and posttest and after 8 week from pre and post test, retention test was applied to experimental group.The main results obtained from the study have been clarifed that;1. A significant difference was found between the experimental group and the control group at the level of knowledge, comprehension and total achievement mean scores in favor of the experimental group.2. There was no significant difference between the experimental group and the control group at the level of application achievement mean scores.3. A significant difference was found found between the experimental group and the control group at the level knowledge, comprehension and application and total retention mean scores in favor of the experimental group.