Çocuklarda konkomitan ezotropya tedavisinde botulinum toksin a tedavisinin etkinliği ve uzun dönem klinik sonuçları
The efficiency of the botulinum toxin a in the treatment of concomitant esotropia in children and long term clinical results
- Tez No: 336443
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin A, konkomitan ezotropya, prematür retinopatisi, nörolojik anomali, Botulinum toxin A, concomitant esotropia, retinopathy of prematurity, neurological anomaly
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Botulinum toksin A?nın (BTA) konkomitan ezotropyası (ET) olan normal sağlıklı çocuklarda ve preterm doğan, prematür retinopatisi (ROP) olan ve/veya nörolojik anomaliye sahip olan çocuklarda etkinliğinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya konkomitan ET tanılı 49 çocuk dahil edildi. İnhalasyon anestezisi altında, bilateral iç rektus kaslarına açık teknikle BTA enjeksiyonu (1.25-5 ünite) uygulandı. Ameliyat sonrası (AS) ±20 prizm dioptri (PD) deviasyon miktarı `cerrahi başarı? olarak kabul edilirken, deviasyon miktarının +20 PD?den büyük (az düzeltme) veya -20 PD?den küçük (aşırı düzeltme) olması `cerrahi başarısızlık? olarak tanımlandı. Hastaların tamamının ameliyat sonrası 1.ayda (AS_1) ve takip dönemi içindeki en son kontrol muayenesinde (ASS) deviasyon miktarları tekrar değerlendirildi. Tüm hastalar cinsiyet, ameliyat sırasındaki yaş, ameliyat öncesi (AÖ) cisim takibi varlığı, AÖ alternasyon varlığı, AÖ alt oblik hiperfonksiyonu varlığı, gestasyonel doğum haftası, ROP varlığı, nörolojik anomali varlığı, retinal patoloji varlığı, AÖ deviasyon miktarı, refraksiyon değerleri ve anizometropi varlığı açısından değerlendirilip her biri ayrı bir parametre olacak şekilde gruplandırıldı. Bu on iki parametre, hastaların AS_1 ve ASS?deki cerrahi başarı kriterine göre sınıflandırılıp değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS 15.0 for Windows (Statistical Package for Social Science 15.0) (SPSS Inc. Chicago IL, USA) istatistik paket programı kullanılarak yapıldı.Bulgular: 49 hastanın 8?inde (%16.3) sadece nörolojik anomali, 12?sinde (%24.4) sadece ROP, 19?unda (%38.7) hem nörolojik anomali hem ROP var iken, 10 hastada ek bir patoloji yok idi (%20.4). Hastaların ameliyat sırasındaki ortalama (ort.) yaşları 29.3±17.6 ay idi. Hastaların AS ort. takip süreleri 29.8±20.6 ay idi. Hastaların AÖ ort. deviasyon miktarı 51.43±19.4 PD idi. Hastaların AS 1.ayda ort. deviasyon miktarı 12.76±17.9 PD idi. Hastaların AS son kontrol muayenesinde ort. deviasyon miktarı 22.25±15.4 PD idi. AS son kontrol muayenesinde konsekütif ekzotropyası (KXT) devam eden hasta sayısı 7 iken, bu hastaların ort. deviasyon miktarı ?15.71±7.8 PD idi. AS son kontrol muayenesinde KXT?si olan ve olmayan hastaların ameliyat sırasındaki ort. yaşları, sırasıyla, 45.2±16.3 ay ve 27.3±16.7 idi (p=0.007). Ayrıca, cerrahi başarı sağlanan ve başarı sağlanamayan hastaların AÖ ort. deviasyon miktarı, sırasıyla, 45.6±18.8 PD ve 60.0±17.3 idi (p=0.008). AS reversibl olan ve hafif derecede izlenen pitozis oranı %12.7 idi.Sonuç: AÖ deviasyon miktarının diğer parametrelere göre cerrahi başarıda daha önemli bir parametre olduğu bulunmuş olup, hastanın ameliyat sırasındaki yaşının da AS KXT?nin devam etmesinde daha etkin olduğu saptanmıştır. BTA tedavisi konkomitan ET?si olan normal sağlıklı çocuklarda uygulanabildiği gibi, ROP ve/veya nörolojik anomalisi olan hastalarda da tercih edilebilecek bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To evaluate the efficiency of the botulinum toxin A (BTA) in the treatment of concomitant esotropia (ET) in healthy children and preterm birth, in children having retinopathy of prematurity (ROP) and/or neurological anomaly.Materials and Methods: 49 children with a concomitant ET diagnosis were included in the study. All patients received of BTA injection (1.25-5 units) with an `open sky? technique to medial recti under inhalation anaesthesia. `Surgical success? was defined as alignment with ±20 prism dioptri (PD) of orthoporia in postoperative (PS) period. `Surgical failure? was defined as the angle of deviation is more than 20 PD (undercorrection) or less than -20 PD (overcorrection). At PS first month and PS last visit, the angle of deviation was recorded. All of the patients were evaluated according to the gender, the age at treatment, presence of preoperative (PR) fixation and following of the objects, presence of PR alternating fixation, presence of PR inferior oblique hyperfunction, births by gestational age, presence of ROP, presence of neurological anomaly, presence of retinal pathology, PR angle of deviation, refraction values and anisometropia. These twelve parameters were classified and their results were evaluated according to the surgical success at the PS first month and PS last visit. Analysis of data was done with SPSS 15.0 for Windows (Statistical Package for Social Science 15.0) (SPSS Inc. Chicago IL, USA) program.Results: 8 of 49 patients (%16.3) had only neurological anomaly, 12 (%24.4) had only ROP, 19 (%38.7) had both neurological anomaly and ROP, while 10 patients (%20.4) had no additional pathology. The mean age of the patients at the treatment was 29.3±17.6 months. The mean PS follow-up time was 29.8±20.6 months. The mean angle of deviation was 51.43±19.4 PD in PR period. The mean angle of deviation was 12.76±17.9 PD at PS first month. The mean angle of deviation was 22.25±15.4 PD at PS last visit. Number of patients who had nonresolving consecutive exotropia (CXT) at PS last visit was 7 and the mean angle of deviation of these patients were ?15.71±7.8 PD. The mean age of the patients who had CXT and did not have CXT at PS last visit were 45.2±16.3 months and 27.3±16.7 months, respectively (p=0.007). The PR mean angle of deviation in patients whose operation were succeeded and failed, were 45.6±18.8 PD and 60.0±17.3 PD, respectively, (p=0.008). The rate of the mild reversible ptosis was 12.7% after the surgey.Conclusion: The PR angle of deviation was found more important than the other parameters for surgical success while the mean age of the patient at the treatment was determined more effective in the nonresolving of CXT after surgery. BTA treatment can be used for normal healthy children who has concomitant ET and also can be preffered for children who have ROP and/or neurological anomaly.