Mycobacterium tuberculosis izolatlarının 24 lokus mycobacterial interspersed repetitive units variable number of tandem repeats (MIRU-VNTR)yöntemi ile genotiplendirilmesi
Investigation of genotypic characteristicsby24 locus mycobacterial interspersed repetitive units variable number of tandem repeats (MIRU-VNTR) in Mycobacterium tuberculosis isolates
  1. Tez No: 336601
  2. Yazar: MAHDİ MARZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: M. tuberculosis, Miru-VNTR, PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Mycobacteriumtuberculosisizolatlarının 24 LOKUS MYCOBACTERIAL INTERSPERSED REPETITIVE UNITS VARIABLE NUMBER OF TANDEM REPEATS(MİRU ? VNTR)YÖNTEMİ İLE GENOTİPLENDİRİLMESİTüberkülozun az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek prevalansının yanı sıra HIV ile birlikte gelişmiş ülkelerde de yeniden artma trendine giren insidansı, en az 2 major ilaca dirençli (MDR) ve florokinolonlarla birlikte en az enjektable minor ilaca dirençli (XDR) suşlarının ortaya çıkışları ve global yayılım gösterme eğilimleri M tuberculosis kontrol çalışmalarında moleküler düzeyde sürveyansın önemini artırmıştır. Bu çalışmada Ç.Ü Tropikal Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (THAUM) ve Bölge Tüberküloz laboratuarına gönderilen akciğer tüberkülozu şüphesi olan hastalardan gönderilen balgam örneklerinden sıvı [BACTEC 960 TB (hızlı)] ve katı [Löwenstein Jensen Besiyeri (yavaş)] kültür ortamlarında üretilen ve ticari kart testler ile M.tuberculosis kompleksi ön tanısı alan M.tuberculosis izolatları MIRU-VNTR yöntemi ile genotiplendirilmiştir.Anahtar Kelimeler :M.tuberculosis, MIRU-VNTR, PCR
Özet (Çeviri)
Less developed and developingc ountries with high prevalance of tuberculosis at thesame time, the increase in active tuberculosis among people infected with both tuberculosis in developed country, emerge of thestrains at least 2 majordrug-resistant (MDR) and at last two minor enjectable drugs with a flouroqunolun drug-resistant (XDR), thesestrainshave a tendencytoexpand, increase the importance of moleculary surveliance for M tuberculosis control studies. Inthıs study investigated the genotypic characteristics by MIRU-VNTR of M tuberculosiss trains isolated from sputum samples from patiens with suspected pulmonary tuberculosis by MGIT 960 and Lowenstein Jensenme dium (JL)