Suç işlemiş erkek şizofreni hastalarında madde kullanım varlığının, suç ve şiddet özelliklerine etkisi
Impact of using substances on a schizophrenic criminal patient's offensive and violent behaviour
  1. Tez No: 336683
  2. Yazar: M. EMRAH ÇİNİK
  3. Danışmanlar: DR. OYA GÜÇLÜ GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Eş tanı, Şiddet, Madde kullanımı, Schizophrenia, comorbidity, crime, substance use
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı suç işlemiş erkek şizofreni hastalarında madde kötüye kullanımının; suç ve şiddet davranışı ,hastalığın klinik bulguları, ve tedavi uyumu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli psikiyatri biriminde işledikleri bir suç nedeniyle yatarak gözlem ya da koruma ve tedavi amacıyla bulunan, 18-65 yaş arası, en az iki psikiyatri uzmanı tarafından DSM?IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı konmuş erkek hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalardan yaşamının bir döneminde ve veya şu anda DSM-IV-TR tanı kriterlerine göre madde kullanım bozukluğu bulunanlar belirlenerek Madde kullanımı öyküsü olan (n= 50) ve Madde kullanım öyküsü olmayan (n=50) olarak iki grupta Sosyodemografik Veri formu, PANNS, İç görünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Taylor Suç Şiddet Derecelendirme Skalası ile değerlendirildi. Her iki grup sosyodemografik özellikleri, hasta bilgileri ve ölçek skorları bakımından karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmaya katılan madde kullanım Eş tanılı grubun %90 oranında paranoid alt tip olduğu saptanmıştır.ayrıca çocuklukta şiddete maruziyet, suicid girişimi, kendine zarar verme,eş tanılı grupta daha yüksek bulunmuştur.PANSS puanları arasına pozitif alt ölçek, genel psikopatoloji ve PANSS toplam puanları madde kullanan grupta daha yüksek saptanmıştır.madde kullanan grubun belirgin şekilde tedaviye uyum sağlamadığı bulunmuştur.Madde kullanan grubun toplam suç işleme sayısının fazla olduğu, suçu daha çok tanıdık olmayan kişilere karşı işledikleri bulunmuştur.madde kullanan grubun % 88?inin suç sırasında madde kullandığı ve madde çeşidi olarak esrar ve karışık madde tercih ettiği bulunmuştur, madde kullanan grubun ciddi şiddet işlediği,suç aletinin daha çok bıçak,tabanca olduğu ve suçun niteliği olarak adam öldürme, öldürme girişimi olduğu saptanmıştır. Sonuç:Çalışmamızda şizofreni hastalarında madde kullanımının , psikopatoloji ,şiddet davranışı ,suç işleme davranışı ve tedavi uyumuna belirgin etkide bulunmasından hareketle, komorbiditenin tanı ve tedavi sürecinde dikkate alınması gerektiği söylenebilir. Şizofreni hastalarında madde ve suç arasında nedensel ilişkinin araştırıldığı çalışmalar korumaya yönelik önlemler geliştirmemize de yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of substance use on a schizophrenic criminal patient?s offensive and violent behaviour. Method: A hundred male inpatient diagnosed with schizophrenia according to DSM-IV criteria, under observation or prevention and treatment due to crime committed in Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry were included in the study population. Patients were divided as two grpups according to present and/or past substance use that was assessed by a structured clinical interview for DSM-IV. They were assessed with a sociademographic questionnaire, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), The scale of three component of insight, Taylor violence scale two group. Both groups were compared according to their sociademographic variables, clinical features and score of the scales. Results: In our study patient?s with substance use disorder?s comorbidity was %90 paranoid subtype. They also had exposure to physical violence at childhood, tried suicide attempts and showed self destructive behaviour. PANNS positive subscale, general psychopathology and total scores were higher in the group who were using substance. Beside that they had no treatment compliance. They had committed a great amound of criminial behaviour, which were usually intended to strangers. It is showed that %88 of this group used substance during criminal behaviour. Cannabis and combined substance were used with knife, gun and sharp tools for criminal act. Nature of the crime was found as murder, attempt to kill and wounding. Conclusion: We suggest the essential importance of diagnose and treatment of co-morbidities should be considered due to high substance prevalence in schizophrenia patients who had criminal behaviour. The studies that are planned to research the casual relationship of substance use and criminal act in schizophrenia patients may help us to develop preventive precautions.