Gebelerde kaygı düzeyi: 'Cambridge Kaygı Ölçeği' nin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Worry level in pregnant women: validity and reliability study of ?Cambridge Worry Scale?
- Tez No: 336785
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİYE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Geçerlik, Güvenirlik, Kaygı, Cambridge Kaygı Ölçeği, Pregnant, Validity, Reliability, Worry, Cambridge Worry Scale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yiğit Günay, E. (2013). Gebelerde Kaygı Düzeyi: ?Cambridge Kaygı Ölçeği?nin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, Cambridge Kaygı Ölçeği'nin Türk toplumunda kullanımını sınamak amacıyla dil eşdeğerliği ve kültürel adaptasyonunun yapılması, geçerlik ve güvenirliğinin saptanması, Türk gebelerde kaygıya neden olan etmenlerin belirlenmesi ve kaygıya yönelik ebelik girişimlerine katkı sağlanması amacı ile kesitsel, tanımlayıcı ve prospektif olarak yapıldı. Örneklemi, Aralık 2010 - Kasım 2011 tarihleri arasında Bursa ili Yıldırım ilçesinde yer alan Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 200 gebe oluşturdu. Veriler, gebelerin bireysel özelliklerini tanımlayan ?Gebeleri Tanıtıcı Bilgi Formu? ve kaygılarını belirleyen ?Cambridge Kaygı Ölçeği (CKÖ)? kullanılarak toplandı. Ölçek; sağlık, ilişkiler, sosyo-medikal ve sosyo-ekonomik olmak üzere dört alt boyutu olan 16 maddeden oluşan likert tipindedir. CKÖ'de, gebelik haftalarına göre uygun olan maddeler eklenmekte veya çıkarılmakta, toplam puan alınmamakta ve her bir madde kendi içinde değerlendirilmektedir. Araştırma kapsamına alınan gebelerin yaş ortalaması 25,92±5,33 olduğu, %43'ünün ilkokul mezunu, %69'unun çalışmadığı belirlendi. CKÖ'nün uzman görüşleri doğrultusunda Türkçe formunun kapsam geçerlik indeksinin 0,98 olduğu, Türk kadınının kolayca anlayabileceği ifadelerden oluştuğu saptandı. Ölçeğin iç tutarlılık Cronbach alfa değerlerinin 0,418-0,835 arasında olduğu saptandı. Doğrulayıcı faktör analizinde dört faktörlü yapıya göre, tek faktörlü yapının iyilik uyum indeksi değerlerinin daha iyi olduğu, fakat her iki modelde de iyilik uyum indeksi değerlerinin 0,85'in altında kaldığı, hata uyum indekslerinin de yüksek olduğu belirlendi. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin faktör yüklerinin 0,435-0,902 arasında değiştiği, fakat ölçeğin bileşenlerine ayrılmadığı tek bir boyutta kullanılabileceği sonucuna varıldı. Sonuç olarak; CKÖ'nün Türkçe formunun dil ve kapsam geçerliği yönünden uygun bir ölçüm aracı olduğu, tek faktörlü yapısının Türk kültürüne uygulanabileceği ve gebelerin kaygılarını doğru olarak tanımlayabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Yiğit Günay, E. (2013). Worry Level in Pregnant Women: ?Validity and Reliability Study of ?Cambridge Worry Scale?. İstanbul University, Institute of Medical Sciences, Department of Midwifery. Master?s Thesis. İstanbul.The research has been done as cross-sectional, descriptive and prospective in order to provide contribution to midwifery procedures for worry and determine the factors causing worry in Turkish pregnant women and determine validity and reliability and make language equivalence and cultural adaptation for the purpose of examining the use of Cambridge Worry Scale (CWS) in Turkish society. 200 pregnant women who applied to Family Health Centre in Bursa/Yıldırım between December 2010-November 2011 have constituted the sample. The data have been collected by using ?Pregnant Introductory Form? which determines the individual characteristics of the women and ?CWS? which determines worries. The scale is a likert scale that consists of 16 items and has four sub-dimensions such as health, relations, socio-medical and socio-economics. In CWS, the items appropriate for pregnancy week are added or removed, total score isn?t taken and each article is evaluated in itself. It has been determined that the average age of the pregnant women included in the scope of the research is 25,92±5,33, 43% are primary school graduate and 69% don?t work. In the direction of expert opinions of CWS, it has been determined that content validity index of Turkish form is 0,98 and it consists of expressions that Turkish women can easily understand. It has been determined that internal consistency Cronbach alpha value of the scale is between 0,418-0,835. According to four-factor structure in confirmatory factor analysis, it has been determined that goodness of fit index of one-factor structure is better but the values of goodness fit index in each model is under 0,85 and inaccuracy of fit index is high. As a result of exploratory factor analysis, it has been concluded that factor loads of the scale change between 0,435-0,902 and it can be used in a particular dimension that isn?t divided into the components of the scale. Consequently, it has been determined that Turkish form of CWS is appropriate measurement tool in terms of language and content validity and its single-factor structure can be applied to Turkish culture and it can correctly identify the worries of pregnant women.