Deneysel olarak Tenorafi yapılan tavşanlarda Ultrasonterapi ile Fonoforezisin iyileşme üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the Effects of Ultrasound Therapy and Phonophoresis on recovery of experimental Tenoraphy in Rabbits
- Tez No: 336786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY DÜZGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşil Tendo, Ultrason, Fonoforez, Tavşanlar, Achille Tendon, Ultrasound, Phonophoresis, Rabbits. The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Karabağlı, G. (2013). Deneysel Olarak Tenorafi Yapılan Tavşanlarda Ultrasonterapi ile Fonoforezisin İyileşme Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Tendo kopukları çoğunlukla ekstiremitelerin distal kısımlarında meydana gelmektedir. Bağ doku yapısında olması, uzun süreli bir iyileşme periyodu gerektirir. Ultrasonterapi (UST) fizik tedavi metotlarından biridir. Fonoforezis ise emilim özelliği olan ilaçların Ultrason (US) eşliğinde lokal olarak bölgeye emdirilmesidir. Deneysel çalışmamızda 40 adet erkek, 1 yaşında, ortalama 3 kg ağırlığında, Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar 4 gruba ayrıldı. Birinci ve üçüncü gruptaki tavşanların sağ bacaklarına operasyondan sonraki 10 gün boyunca aralıklı mod US 1:3, 1 MHz, 0,5 Watt/cm2 (W/cm2) dozda 5 dakika süresince dairesel hareketlerle uygulandı. İkinci ve dördüncü gruptaki tavşanların sağ bacaklarına ise operasyondan sonraki 10 gün boyunca 0,5 x 0,5 cm kesitindeki sığır kollajeni içerikli Gelfix izotonik tatbiki ile aralıklı mod US 1:3, 1 MHz, 0,5 Watt/cm2 (W/cm2) dozda 5 dakika süresince dairesel hareketlerle uygulandı. Tüm çalışma gruplarındaki sol bacaklar kontrol grubunu oluşturdu. Tavşanlar 30. gün sonunda ötanazi edilerek grup 1 ve 2?deki örnekler histopatolojik olarak, grup 3 ve 4?teki örnekler ise biyomekanik olarak incelendi. Histopatolojik incelemede karşılaştırma; yangısal hücre dağılımı ve yoğunluğu, vaskülarizasyon, fibroblast proliferasyonu ve fibrozis açısından yapıldı. Biyomekanik inceleme için tendoların kopma noktaları Newton (N) cinsinden karşılaştırıldı. Histopatolojik bulgular istatistisel olarak belirgin anlamlı bir sonuç vermese de damarlaşma, fibroblast proliferasyonu ve özellikle fibröz doku ve kollajen uyumu üzerine US ve Fonoforezin biraz daha etkili olduğu sonucuna varıldı. Biyomekanik açıdan kopma noktaları istatistiki olarak değerlendirildiğinde hem US?nin hem de Fonoforezin kontrol grubuna göre üstün olduğu görüldü. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde US?nin veteriner pratikte tendo iyileşmesi için operasyon sonrasında tedaviye ek olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Karabağlı, G (2013). Comparison of the Effects of Phonophoresis and Ultrasound Therapy on Recovery of Experimental Tenorrhaphy in Rabbits. Istanbul University, Institute of Health Science, Surgery Department. Doctorate Thesis. Istanbul. Tendon ruptures ocurred generally at distal portions of tisues require a relatively long recovery period. Ultrasound therapy (UST) is one of these applications. Phonophoresis is the local absorbing procedure of some drugs by means of US to the affected area. Total 40 male New Zealand rabbits all one years old and mean 3 kg live-weight were used in the study. The rabbits were divided into 4 groups. The right legs of rabbits of groups 1 and 3 were treated postoperatively by US 1:3, 1MHz, 0,5 Watt/cm2 (W/cm2) as circular motions lasting 5 daily minutes for 10 days. The right legs of rabbits in groups 2 and 4 were treated postoperatively for 10 days by applying 0,5x0,5 cm Gelfix isotonic (including cattle collagen) and circular motion US 1:3, 1 MHz, 0,5 W/cm2 lasting 5 minutes each day. All the left legs of all rabbits in the study served as the control group. All the rabbits were euthanesized at the end of the 30 rd day. Samples in groups 1 and 2 were examined histopathologically and those in groups 3 and 4 biomechanically. The comparisons in the histopathological examinations were done by considering the inflammatory cell distribution, vascularisation, fibroblast proliferation and fibrosis. In biomechanical investigations, the rupture points of the tendons in N (Newton) were compared. Ever though, histopathologic findings did not give significant statistical results, US and phonephoresis were more effective on vascularization, fibroblast proliferation and especially fibrous tissue-collagen compliance were determined. In statistical evaluation of biomechanic breakaway points, both US and phonophoresis were more effective than the control group. In conclusion US can be use as an additional treatment option to post operative tendon recovery.